Duku in plaats van Kas

Op 24 juni 2017 bij mijn bezoek aan de DSB Bank aan de Henck Arronstraat viel mij nogmaals op de lange rijen. En dan blijkt hoe zeer Suriname nog steeds een cash geld economie is. En dan blijkt tot mijn stomme verbazing ook nog dat de bank geen kas meer heeft, omdat bij het loket waar normaal een bord “kas” hangt, er nu een bord met het opschrift “duku” staat. Dus geen kas meer, maar duku.
Het blijkt dat de DSB Bank bezig is aan een vernieuwing van haar imago. Grof gezegd men is aan het vercreoliseren. Alsof dat een verbetering inhoudt. Immers het bank geheim schijnt ook opgeheven te zijn want de minister van Financiën weet wie wat heeft bij de bank. Allemaal te danken aan het proces van vercreoliseren. Trump is ook aan de macht gekomen omdat de blanke Amerikanen moe waren van het vercreoliseren. Men wil geen Derde Wereld land worden.
Alleen denk ik dat men bij de DSB er beter aan toe doet om geen frustraten meer in te huren die geen marketing ervaring hebben. Je zal maar als gewone burger dan wel als toerist bij de DSB bank geld willen gaan inwisselen dan wel geld opnemen en dan blijkt dat de bank niet over een kas beschikt. Immers waar normaal kas hoort te staan staat nu duku. Een woord dat zeer waarschijnlijk niet zal staan in zijn of haar woordenboek, omdat het straattaal is en slechts door een zeer kleine groep van mensen in Suriname gebezigd wordt, de mensen die meer rondhangen dan werken. De meerderheid van de mensen in Suriname blijken helaas van Aziatische oorsprong te zijn en die gebruiken vaak niet de straattaal van creolen en marrons. Bestaat het cliëntenbestand van de DSB Bank slechts uit marrons dan wel creolen? Is de DSB Bank een bank slechts voor marrons en creolen. De grootste bank van Suriname hoort te beseffen wat de officiële schrijftaal en spreektaal van Suriname is.
De sociale antenne dan wel het ontbreken van een sociale antenne bij het management van de DSB Bank is er debet aan dat de bank te vaak over de scheef gaat en negatief in het nieuws belandt. Begrijpt men niet dat dit land kapot is gemaakt door dezelfde cultuur die ook het woord duku heeft voortgebracht. Zeer waarschijnlijk niet. Sociologen gebruiken voor dit verschijnsel het begrip regressie. Mensen vallen terug in beschaving. Men gaat terug naar zijn of haar evolutionaire oorsprong. Men gaat van vooruitgang in de achteruitgang.
Een aandeelhouder van de DSB Bank.
Richard B. Kalloe

error: Kopiëren mag niet!