Zondag 21 oktober 2018

1Doksebclub krijgt ook problemen met Guyana en BarbadosAlsof de situatie met Trinidad en Tobago niet voldoende was, zit Doksenclub nu met de handen in het haar met haar lopende exportaanvragen naar Guyana en Barbados. “Afgelopen week is er een Caricom Council for Trade and Economic Development (Coted)-vergadering gehouden, waarbij Trinidad aangaf weer een aantal weken nodig te hebben om Suriname op zijn lijst van veilige landen te zetten”, zegt Gerard van den Bergh, directeur Doksenclub, desgevraagd aan Dagblad Suriname.

Doksenclub heeft ook al een geruime tijd aanvragen lopen voor exporten naar Guyana en Barbados. Van zijn agenten in Guyana verneemt Van den Bergh dat Guyana niet weet als de producten van Doksenclub goedgekeurd zijn voor de hele Caricom. “Guyana stelt zich op het standpunt dat zij door de Caricom niet op de hoogte is gesteld dat mijn product is goedgekeurd voor de hele Caricom. In de Coted-vergadering zitten alle Caricom landen erbij. Ook Guyana zit erbij”, stelt de ondernemer. Over Barbados moet Doksenclub nog informatie krijgen. “Ze duwen het allemaal een beetje van zich af. Ik merkte op dat HI&T het ook een beetje moeilijk heeft. Zij worden bijvoorbeeld door Trinidad aan het lijntje gehouden. Ik moet gewoon de weg voortzetten naar het Caribische Hof van Justitie”, aldus Van den Bergh.

De overheid heeft in april 2016 de situatie van Doksenclub op tafel van de Coted geplaatst. Dat werd in behandeling genomen, met als gevolg dat Trinidad en Tobago werd aangemaand om haar interne zaken in orde te maken, zodat Suriname haar doksen op de Trinidadiaanse markt kan aanbieden. Er kwam van Suriname zelfs een mogelijke dreiging voor stopzetting van de importen uit Trinidad. De dreiging heeft niet lang stand gehouden.