DNA-voorzitter: “Aanname Tabakswet was een groot succes”

Aanname tabakswet was een groot succesBij haar toespraak is de voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), Jennifer Simons, tijdens een eendaagse workshop over tabakscontrole, stil blijven staan bij de manier hoe de Tabakswet tot stand is gekomen, wat de regering tot nu toe heeft ervaren rond deze wetgeving, wat er is gedaan en hoe de regering en overheidsinstanties naar de toekomst moeten kijken. “We zullen in dit kader aandacht moeten besteden aan enkele speciale omstandigheden zowel nationaal als internationaal”, stelde de voorzitter. Volgens de DNA-voorzitter was de aanname van de Tabakswet een groot succes. Hoewel het een heel positief proces is geweest, zijn zowel de tabaksindustrie als andere afgevaardigden tot naar de DNA gekomen om te protesteren. Er werd aangegeven dat zij in hun rechten zijn aangetast. De industrie heeft steeds tegengas gegeven ten aanzien van deze wetgeving. Niettemin was met onderzoek, feiten en data en de ondersteuning van deskundigen het hele parlement breed ervan overtuigd om deze wet aan te nemen.
Succes invoering antitabakswet op internationaal gebied
“Internationaal hebben we in een aantal landen mogen zien wat voor impact de aanname van deze wet heeft gehad. Als je de beschikbare resultaten internationaal bekijkt, zie je dat de antitabakswetten positieve gezondheidseffecten hebben gehad in deze landen.” Onderzoek heeft uitgewezen dat niet-rokers met minder hart- en vaatziekten binnen werden gebracht waar de antitabakswet is ingevoerd. In de landen waar er beperkingen zijn gesteld ook bij rokers is kanker bij die groepen verminderd. Ander onderzoek heeft aangetoond dat bij jongeren, die tot hun 20ste of 22ste jaar niet beginnen met roken, de kans dat ze daarna beginnen een stuk lager is. Vandaar dat jongeren de belangrijkste doelgroep zijn voor de tabaksindustrie.
Mogelijkheden niet altijd duidelijk
Het blijkt dat het bewustzijn over de wet en de mogelijkheden die deze wet biedt ook niet altijd duidelijk zijn. Niet alleen in overheidsgebouwen mag er niet gerookt worden, maar ook niet op het terrein. Men moet zich in principe buiten het terrein begeven om te roken. Ook bij de niet-rokers is het besef niet helemaal aanwezig, omdat zij middels de wet, die empowerment hebben gekregen om met effect te protesteren tegen het roken op bepaalde openbare plaatsen. Volgens Simons is er in de trajectontwikkeling van het instituut overigens nog zoveel te doen, omdat men nog niet zover is om elke wet in 3 tot 5 jaren te evalueren. “Vandaar dat we blij zijn met het proces, welke is gestart door het ministerie van Volksgezondheid en de Paho om naar deze wet te kijken en verder te gaan met de implementatie, alsook de heractivering van de intersectorale commissie, waar we samen met het ministerie verder moeten kijken waar zaken niet optimaal lopen en aanpassingen gepleegd moeten worden.” De DNA-voorzitter heeft bijzondere aandacht gevraagd voor de aanpak van illegale smokkel en sancties met betrekking tot winkeliers, die zich niet houden aan de regels en toch sigaretten verkopen aan jongeren, omdat deze klachten zijn die DNA vaak bereiken. Een andere klacht is gericht naar de autoriteiten, die volgens de samenleving onvoldoende reageren op de tabaksovertredingen.
NK

error: Kopiëren mag niet!