Dinsdag 19 februari 2019

Djotis Jaggernath

Djotis Jaggernath

VHP-assembleelid tevens arts Djotis Jaggernath schroomt er niet voor om te zeggen dat de minister van Volksgezondheid, Antoine Elias, een schande is voor het ministerie. In gesprek met Dagblad Suriname uit de medicus zijn bezorgdheid hoe het gesteld zal zijn met de volksgezondheid in het land indien Elias gehandhaafd blijft als minister. Wanneer de kundigheid van de Volksgezondheid onder een vergrootglas wordt geplaatst, kan nu al gesteld zal worden dat het zeker niet de goede kant zal opgaan. Voor de medicus tevens politicus is het niet te rijmen dat een handelsman van de handelsschool leiding komt geven aan academici, artsen, gepromoveerde artsen en professoren. ‘Dit rijmt niet.’

Minister stond voor aap in parlement
Onlangs heeft de Volksgezondheid-minister een blunder geslagen in het parlement. Dit vindt Jaggernath ronduit ‘belachelijk’. Het parlement vroeg nadere uitleg aan de regering over de malversaties bij de bouw van het Academisch Medisch Centrum. De regering vroeg twee weken tijd om zich goed voor te bereiden. Van het parlement kreeg zij geen twee maar drie weken de tijd. Jaggernath verwachtte dat de regering extra goed voorbereid zou komen, welke vervolgens verwoord zou worden door de bewindsman van Volksgezondheid. Integendeel blijkt dat van een goede voorbereiding helemaal geen sprake is geweest. ‘Die man probeert ons tevreden te stellen met vier zinnen’, uit Jaggernath cynisch doelend op de Volksgezondheid-minister. Op die bewuste dag waren de president en de vicepresident afwezig. Plaatsvervangend voorzitter van de Raad van Ministers, Soewarto Moestadja, vroeg vervolgens om een schorsing.

Patrick Pengel is reddende engel
Na bijkans een schorsing van twee uren verwacht het parlement dat Elias met een gedegen antwoord op de proppen komt. Niets is minder waar. Zijn voorganger op het ministerie, Patrick Pengel, bleek de reddende engel te zijn voor Elias in het parlement. Met de verklaring van Pengel is Elias beslist niet vrijgesteld van zijn verantwoordelijkheden rond de malversaties. ‘We horen allemaal, we gaan de draad weer oppakken. Maar de minister moet ons ook komen uitleggen waar dat geld is gegaan’, zegt Jaggernath, met in ogenschouw het percentage van 10% dat is vrijgekomen. De politicus geeft ook mee dat Elias als algemeen directeur van het Mungra Medisch Centrum een goede job gedaan mag hebben, ondersteunt door de president en partijbonzen van de NDP, maar als minister van Volksgezondheid is het zaak dat hij tenminste zijn mannetje moet kunnen staan.

Asha Gajadien-Bhagwat