Zondag 21 april 2019

Clean up the world

14-09- 2018

Clean up the worldClean up the world! Het is een positieve vibe, die niet alleen in Suriname, maar over de hele wereld trekt. Hard nodig, want de zeeën raken ‘geplastificeerd’. Je zou het bijna normaal gaan vinden, maar dankzij vrijwilligers wordt je wakker geschud. Plastic hoort niet in onze vaarwateren, nog minder op onze stranden en in de riolen.

Clean up the world is een grensoverschrijdend initiatief. De hele wereld doet mee aanstaande zaterdag. In Suriname trekken verschillende partijen aan de touwen. Het is districscommissaris Ajaikoemar Kali van Commewijne, nu tevens waarnemend dc voor Marowijne, gelukt om de winkeliers zover te krijgen dat zij hun medewerking verlenen om de winkels gedurende de ‘clean up’ te Albina te sluiten. Ook een deel van de Emmastraat, die langs de Marowijnerivier loopt, zal worden afgesloten, zegt de waarnemend dc. Het is belangrijk dat we allemaal de schouders eronder zetten, laat Kali weten, want plastic hoort niet in ons milieu. “Het is geen gezicht, maar ook voor de toerisme is het geen goede indruk”, merkt de dc op. “Het Albinastrand wordt aangepakt, afdeling Openbaar Groen zal helpen met de verwijdering van het verzamelde afval”, zegt de tijdelijke vervanger van burgervader Daniel, die nu met vakantie is.

Stichting Support Recycling Suriname (SuReSur) geeft aan dat er dit keer meerdere organisaties betrokken zijn, vanwege het internationale karakter. Zo is dit keer ook een organisatie uit Amsterdam betrokken, Recycle Valley, terwijl uit Estland de Lets Do It Foundation participeert, zegt voorzitter Jeroen Cornelisse. Projectcoördinator Glenn Ramdjan geeft aan dat er met een dertigpersonen bus naar Albina zal worden gereden. “Al 20 plaatsen zijn weg en het gaat hard”, zegt Ramdjan. Ook op Galibi zal er een cleanup plaatsvinden, door de eigenaar van Myrysji Tours. “Dit gebeurt in samenwerking met de bewoners van Galibi zelf, ondersteund door de medewerkers van Godo. Dat zijn inclusief de kapitein van Galibi zo een 75 tot 100 personen, terwijl op Albina ruim 500 personen zullen participeren. Op Albina is Eric Somodihardjo bezig geweest met het werven van geïnteresseerden uit de gemeenschap zelf.”

De actie is niet beperkt tot Albina en Galibi alleen. Simultaan is de clean up ook in Nickerie, Weg naar Zee en Paramaribo langs de waterkant. In Nickerie zal Openbaar Groen ook ondersteunen. In de stad zullen ruim 50 vrijwilligers werken, Kings Enterprise komt met een team werknemers die meedoen. “Hetzelfde doet het bedrijf Fernandes te Weg naar Zee. Het ministerie van Handel en Industrie zal met 45 personen op Albina vertegenwoordigd zijn. De minister en directeur doen ook mee”, zegt Ramdjan.
Het stuk te Weg naar Zee van de tempel naar de sluis wordt gecoördineerd door JCI Urban, en de vrijwilligers van Weg naar Zee zelf inclusief professor Sieuwnath Naipal nemen de het gedeelte van de dijk voor hun rekening.

Vrijwilligers worden opgeroepen om de handen uit de mouwen te steken. Van het geheel zullen er ook opnames gemaakt worden voor de internationale organisatie, de Lets Do It Foundation, uit Estland. Durft u na deze dag nog plastic afval op straat te gooien?

RB