Castelen: “Ook voor ambtenaren moet men lonen aanpassen”

Vicepresident Ashwin Adhin gaf afgelopen vrijdag op een persconferentie aan dat er altijd rekening gehouden wordt met alle maatschappelijke groepen. Dit zei de vp op vragen die gesteld werden over financiële herwaardering voor de ambtenaren. “Er is een speciale onderraad voor dialoog met de vakbeweging. Zaken lopen nooit synchroon. Op het moment een behoefte in een sector aangetoond wordt (zoals achterstand in kwaliteit), werken wij daarnaar toe”, zei Adhin.
Hij deelde mee dat er ook gekeken wordt naar een matrix voor ambtenaren. Functies en kwaliteitseisen worden momenteel al herbeschreven. Daar moet er nog dialoog op worden losgelaten. “Als men de kwaliteit kan garanderen, mag er zeker een financiële verbetering verwacht worden. Maar laten wij niet zaken omwille van een financiële verbetering veranderen”, aldus Adhin.
Voor Guno Castelen, voorzitter van de Surinaamse Partij van de Arbeid, is dit echter een zeer ironische uitspraak van de vicepresident. Dit ziet Castelen in verband met de onlangs door de regering zelf aangekondigde maatregelen, omwille van financiële verbetering voor haar eigen kas. “Hebben ze de kwaliteit van de gezondheidszorg, huisvesting, infrastructuur, administratie en het bestuur verbeterd? Neen, maar men gaat de inkomsten van de overheid verhogen met belastingverhoging en nieuwe belastingen, en verhoging van kosten voor nutsvoorzieningen”, stelt Castelen. Hij ziet de aanpassingen van lonen voor ambtenaren en onderwijzers als penalty om de mensen te compenseren op de veroorzaakte verarming. “Dus ook voor ambtenaren moet men de lonen aanpassen”, aldus Castelen.
Met de laatste herwaardering van de leraren, zijn die uit de ambtenarencategorie gelicht en in een eigen categorie geplaatst. Hiermee is er een verschil gekomen tussen het ambtenarensalaris en het lerarensalaris. De ambtenaren zitten nog steeds in het oud Fiso-systeem. “Je zou bijna kunnen zeggen: de leraren verdienen meer dan de ambtenaren. Zij hebben hun eigen systeem. Niemand zal mij kunnen wijsmaken dat wij hier niet spreken van een zeer riante/significante verhoging. Er is geen enkele categorie die met minder dan 50% is gestegen”, meent raadsadviseur Eddie Jozefzoon. Dit symboliseert volgens Jozefzoon het belang van het onderwijs. De leerkrachten zouden zich moeten inzetten voor de kinderen en daarmee de toekomst van het land.
Jozefzoon benadrukt dat de leerkrachten niet in een bevoorrechte positie zijn geplaatst. Andere sectoren en ambtenaren worden naar zijn zeggen niet onderschat. Wel geeft hij mee dat er geen baan te noemen is in Suriname, waar onderwijs de voorwaarden niet heeft geschapen.
De minister van Financiën gaf voor het laatst in het parlement aan dat de regering SRD 350 miljoen wil halen uit de canonrechten op onroerend goed en overdrachtskosten. Het eerste moet SRD 80 miljoen opbrengen. Het versneld innen van de overdrachtskosten moet iets meer SRD 80 miljoen opbrengen. Ook wil de regering het aantal subsidies sterk terugdringen en een aantal gebouwen van de hand doen wat een bedrag van SRD 190 miljoen moet opbrengen.
Van de opbrengsten wil de regering SRD 100 miljoen als buffer gebruiken voor de lopende uitgaven. Het resterende deel is bestemd om de prioriteiten, zoals door de verschillende ministeries zijn gesteld, te financieren. Volgens de bewindsman is de regering bezig met een strakke set aan maatregelen om zo inkomsten voor het land te genereren. Minister Gilmore Hoefdraad gaf het parlement te kennen dat na de nodige afstemming hij in april een suppletoire begroting wil indienen om zo een behoorlijke correctie in de begroting te brengen.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!