Maandag 18 juni 2018

“Het was eigenlijk beter dan wij verwacht en gepland hadden.” Zo spreekt Harold Cabenda, voorzitter van het Burgercollectief, over de vreedzame vereniging van burgers die op 12 juli werd gehouden. Ruim 100 mensen hadden zich op 12 juli verzameld voor de stoep van het gebouw van het Hof van Justitie. “Wij hadden minder mensen verwacht, omdat het kort dag was om mensen op te roepen. Er is al een aanzet gegeven. Het is pas een eerste stap. Wij moeten waakzaam blijven, zodat er geen andere acties worden ondernomen”, stelt Cabenda.

Het Burgercollectief eist van de president, de totale regering (allen die de resolutie hebben getekend om het vertrouwen in de pg op te zeggen) en de coalitie (met name Andre Misiekaba), een publieke verontschuldiging aan het adres van de pg voor de gemaakte aantijgingen, alsof die zijn werk niet naar behoren zou doen. Het collectief eist ook een schriftelijke verklaring door al deze partijen, dat zij niet zullen tornen aan het huidig rechtssysteem van Suriname. Het collectief is tevreden met het succes dat is bereikt met de ondersteuners op 12 juli. ‘De organisatie gaat over tot de orde van de dag: Weg met het regiem Bouterse.’

Voor Cabenda is het al duidelijk dat de procureur-generaal niet van de ene op de andere dag kan worden ontslagen. “Dat is meer dan duidelijk. De president heeft dat met zijn heroverweging al meer dan toegegeven. Ik vertrouw het niet voor 100%, maar wij zijn wel blij met wat wij hebben bereikt”, stelt Cabenda. Dat de regering haar besluit heroverweegt, stelt het collectief niet gerust. Integendeel verwacht Cabenda weer van alles. Wachten tot de president met een verassingaanval komt, is voor het Burgercollectief geen optie. “Wij beginnen alvast voorbereidingen te treffen”, aldus Cabenda.

Kavish Ganesh