Bajnath hoopt dat minister NH het juiste besluit neemt inzake Braamspunt

Ramon Bajnath
Ramon Bajnath
Op 9 mei 2017 hebben de bewoners van Weg naar Zee en sympathisanten een petitie aangeboden aan president Desi Bouterse om de zandafgravingen te Braamspunt onmiddellijk stop te zetten. Een reactie op de petitie kwam nooit. Ook de zandafgraving is na de petitie, tot 15 augustus, nog onverstoord doorgegaan. Ramon Bajnath, voorzitter van de Stichting Bedevaartsoord te Weg naar Zee denkt dat de reactie misschien wegbleef, omdat er nog ruim 2 maanden gegraven zou worden. De vergunningen waren al voor 6 maanden uitgegeven. Hij snapt dat het een moeilijke situatie zou kunnen zijn voor de overheid. Op 15 augustus 2017 zijn de tijdelijke vergunningen vervallen, en mag er voorlopig niet meer worden gegraven door de desbetreffende concessionarissen. Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen zal een evaluatieronde inlassen. “Wij zullen kijken wat er is geweest, wat de toekomst biedt en wat de min- en pluspunten zijn. Sowieso nemen wij alles mee wat de samenleving heeft aangegeven. Wij gaan realistisch ernaar kijken en een goede evaluatie doen met de stakeholders. Wij nemen alles mee om te kijken wat de volgende stap zal zijn”, stelde waarnemend directeur Valerie Refos-Lalji in een eerder interview tegenover de krant.
Gevraagd als ook de maatschappelijke groepen die petities hebben ingediend als stakeholders worden gehoord, reageert Refos-Lalji als volgt. “Waar nodig horen wij partijen.”
Bajnath stelt dat de regering nu niet meer in een lastige positie zit. Vooral niet juridisch bekeken. Naar zijn oordeel is, gezien de ophef die ontstaan is sinds de zandafgravingen werden hervat, duidelijk dat de regering geen vergunningen meer zou moeten uitschrijven. “Als de minister als hoogwaardigheidsbekleder zegt dat er een evaluatieronde komt, moet je hem geloven. Meestal ben ik niet pessimistisch. Ik hoop dat het inderdaad wordt stopgezet. Niet dat na de evaluatie er weer wordt gestart met afgraving”, stelt Bajnath. Hij merkt echter wel op dat de minister misschien de nadelen van de zandafgraving niet inziet, maar de bewoners van Weg naar Zee dat wel inzien. “De minister kan zeggen dat er door de afgraving niets is gebeurd met de kust. Dit, terwijl alle andere organisaties stellen dat de verstoring van de ecologie wel nadelen met zich meebrengt. De minister heeft geen last van deze gevolgen. Hij zit lekker op zijn kantoor en van daaruit zal hij bepalen dat er geen last wordt ondervonden”, zegt Bajnath. Over nadelen gesproken, wordt door Bajnath concreet aangekaart dat duidelijk te merken is dat de golfbreker te Braamspunt vanwege de afgravingen minder effectief is. “Als er niet gegraven werd, zou er ten eerste minder harde golven richting Paramaribo komen, terwijl het zand dat is weggegraven, mogelijk richting weg naar Zee zou kunnen stromen. De aanwas zou een winst zijn qua oeverbescherming. Deze aanwinst zagen wij al groeien. Sinds de afgravingen zijn opgepakt, begon het zand van Weg naar Zee ook weg te spoelen”, aldus de voorzitter.
Aan de andere kant is er mogelijk ook veel schade aangericht aan Braamspunt als bestemming voor schildpaden (Aitkanti). Dagblad Suriname verneemt uit het veld dat er in het afgelopen legseizoen weinig tot geen aanlandingen zijn geweest van schildpaden. Dit kon echter bij ettelijke keren contact met instanties, vallende onder het ministerie van ROGB, niet worden bevestigd of ontkend. Ook de jachtopzichters kiezen ervoor om niet te praten. Bajnath meent dat al de organisaties, die eerder hun stem hebben laten horen, zich wederom moeten verenigen om het ministerie te dwingen het juiste besluit te nemen. Daartoe zal ook hij (meent hij) een aanzet geven.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!