Ashween Achaibersing: “Onze calculatie is gebaseerd op analyse van 142.000 Survam-receptregels”

Frontfoto 1De prijzen van medicamenten is sinds het jaar 2016 nog steeds een heet hangijzer. Nadat de apothekers en verzekeraars geen overeenstemming konden bereiken over deze materie, werd het wettelijk toezichthoudend orgaan, Zorgraad, ingeschakeld. Tijdens de openbare vergadering van dit orgaan op 11 augustus 2018 in de ballroom van Lalla Rookh, was duidelijk te merken onder de aanwezigen dat de interventie van de Zorgraad geen zoden aan de dijk heeft gezet. Ashween Achaibersing, lid van de Zorgraad, gaf tijdens de openbare vergadering te kennen dat er gewerkt is aan een integrale aanpak. “Het is begonnen in 2016 toen de apothekers en Surinaamse Vereniging van Assurantie Maatschappijen (Survam) niet tot overeenstemming konden komen over de prijzen van medicamenten. Zij hebben wel de intentie getoond om hierover overeenstemming te bereiken. Wij hebben ons bureau in de arm genomen om uit te rekenen hoe die calculatie eruit moet zien. Er is een rapport daarover uitgekomen, maar helaas kunnen de apothekers en Survam zich niet terugvinden in onze calculatie.”
De Zorgraad is voorstander van een herverdeling van de kosten, welke betrekking heeft op de basiszorg, tarieven en premie, aangezien het tot één geheel behoort. Hun voorgestelde premie-aanpassing bedraagt minstens 50%. Dit betekent echter niet dat de overige tarieven eveneens met 50% zullen toenemen. Volgens Achaibersing is de voorgestelde calculatie niet het resultaat van amateurisme. Er is namelijk een degelijke case study verricht in januari 2018. “In die maand hebben wij 142.000 receptregels, die afkomstig is van Survam, geanalyseerd. Wij hebben de prijzen van de verschillende medicamenten bij de verschillende apotheken vergeleken.” Hieruit is gebleken dat er inderdaad sprake is van grote prijsverschillen bij dezelfde medicamenten. Het merk en het land van waar het geïmporteerd wordt, speelt een grote rol bij de prijsbepaling. Achaibersing accentueert dat het voor de Zorgraad niet helemaal duidelijk is hoe deze calculatie thans plaatsvindt in de praktijk. Daardoor is hij nogal sceptisch om definitieve conclusies te trekken. “Op het moment dat de transparantie niet beheersbaar is, is het geen goed uitgangspunt om te zeggen of een regeling wel of niet klopt. Om hierin meer inzichten te krijgen, zijn we uitgegaan van de wet voor het berekenen van de prijzen. Deze wet ligt bij het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T).”
Op basis van deze wet mag de marge van de inkoopprijs van medicamenten maximaal 35% bedragen, voert Achaibersing aan. Gezien de zorgperikelen heeft Zorgraad de regering geadviseerd om de inkoopprijs van het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) te hanteren. Naar zeggen van Achaibersing is BGVS vrij transparant en daardoor controleerbaar. “Daarnaast hebben zij 80% van de medicamenten, die op dit moment gangbaar zijn in Suriname, beschikbaar. We zijn er in principe nog niet, omdat de ene partij zegt wel akkoord te gaan, terwijl de andere partij bezwaar heeft. Het is een onderdeel van de integrale aanpak die ervoor moet zorgen dat de zorg transparanter wordt en de kwaliteit omhoog gaat”, aldus Achaibersing.
KSR

error: Kopiëren mag niet!