Mike del Ferro trio: Jazz van internationale klasse

dblogoOp zondag 26 april 2015 heeft de stichting Conservatorium Suriname het Surinaamse publiek in theater On Stage vergast op oorstrelende Jazz, gebracht door het Mike del Ferro trio.
Laatstgenoemde is een pianist van Nederlands -Amerikaanse afkomst met Italiaanse roots. Dit is de tweede keer dat hij ons land heeft bezocht. De laatste keer was in 2009 waar hij in Torarica optrad tijdens het Suriname Jazz Festival. Mike speelt niet met een vast trio, maar deze verschilt van land tot land. Hij heeft er dit keer voor gekozen om te spelen met ons eigen Pablo Nahar, die ook internationale bekendheid geniet en de befaamde Curaçaose percussionist Pernell Saturnino. Laatstgenoemde is een Grammy and Edison Award winner en moet daarom beschouwd worden te behoren tot de absolute wereldtop. Hoewel de muzikanten slechts enkele dagen de gelegenheid hadden om met elkaar te oefenen, hebben zij hun klasse getoond door de door hen geproduceerde muziek op perfect harmonische wijze te brengen. Del Ferro betoonde eer aan zijn Italiaanse roots met het nummer “Non ti scordar” (vergeet me niet).
Het bijzondere van deze hooggeschoolde en begenadigde pianist is dat hij voornamelijk zijn eigen composities brengt. Hij vertoeft enkele maanden per jaar in Afrika, zijn favoriete werelddeel. Vele van zijn composities zijn gebaseerd op Afrikaanse ritmes, waarbij hij zich laat inspireren door geluiden uit de natuur, bijvoorbeeld geluiden die door dieren worden voortgebracht.
Ik heb het genoegen gehad om op 20 april in Amsterdam de presentatie van zijn nieuwste cd “The Johannesburg Sessions” mee te maken. Bij deze gelegenheid begeleidde hij een in Zuid-Afrika wonende zanger. Maar ook de samba en andere Braziliaanse stijlen vallen in het repertoire van deze veelzijdige musicus. Het is niet alleen een genoegen om Mike te horen spelen, maar ook om met eigen ogen te aanschouwen hoe hij met de toetsen omgaat. De speelse wijze en het gemak waarmee hij de toetsen bedient, wekken bij de niet ingewijde de indruk alsof pianospelen een eenvoudige bezigheid is. Het is een lust om te zien met welke variaties van vingers en handen hij het instrument bespeelt. Dit geldt overigens ook voor onze eigen contrabas virtuoos Pablo Nahar, die zijn instrument met zoveel liefde vasthoudt en bespeelt dat, naar ik begrepen heb, menige vrouwelijke fan met jaloerse ogen naar de contrabas keek. Grammy and Edison winnaar Pernell Saturnino bracht de percussie liefhebbers bijna in trance met zijn slagwerk. Hij bespeelde afwisselend de conga en de drums. Tijdens de door del Ferro ingezette nummers wist hij precies op welk moment hij alleen de cymbalen moest hanteren om meer gevoel in de muziek te brengen. Overigens was het niet alleen jazz wat gebracht werd. Del Ferro speelde ook enkele minder bekende nummers van de legendarische Braziliaanse componist Antônio Carlos Jobim. Als Mike dat zelf niet had duidelijk had aangegeven, zou men geneigd zijn te denken dat hij klassieke muziek bracht van één van de grote componisten als Bach, Mozart of Chopin. Overigens speelt Mike met evenveel gemak de moeilijkste klassieke nummers als het moet. Het is wel jammer dat hij geen enkele kaseko jazz nummer gebracht heeft, daar hij ook daarin thuis is. Hij heeft namelijk eerder opgetreden met diverse bekende Surinaamse musici zoals Ronald Snijders. Del Ferro wist het publiek bijna tranen in de ogen te laten krijgen toen hij het zelf door hem gecomponeerde nummer “Miron” bracht, een hommage aan een dierbare overleden vriend. Het publiek in On Stage, voor een belangrijk deel bestaande uit echte kenners namelijk docenten en gevorderde studenten van het Conservatorium, was duidelijk onder de indruk van het gebrachte. De zaal was bijna steeds muisstil, hetgeen in ons geliefd landje niet altijd gebruikelijk is. Maar aan het einde van de show werd het trio beloond met een oorverdovende staande ovatie. Het trio moest tot tweemaal toe een toegift brengen. Het Conservatorium Suriname mag terugzien op een zeer geslaagd concert van wereldklasse!
Voor degenen die het trio nog willen horen, bestaat de gelegenheid op vrijdag 1 mei van 08.00 tot 10.30 p.m. in het Mariott Hotel. Het is wel een diner jazz concert, dus de prijzen liggen aanmerkelijk hoger dan bij On Stage. De muziek alleen is echter al de prijs waard. Het diner moet men als toegift zien!
Carlo Jadnanansing

error: Kopiëren mag niet!