In Nederland is de maandagziekte bekend onder paarden. Vroeger kwam het vaker voor dat werkpaarden die een hele week voor de ploeg hadden gestaan en op zondag een rustdag kregen, hun afvalstoffen niet goed konden verwerken. Hierdoor kregen de paarden verschrikkelijke pijn in alle spieren. Wanneer de paarden hiermee door bleven lopen ontstond er blijvende schade aan de spieren. Het paard moest 10 dagen op stal gezet worden om daarna langzaam weer de beweging op te bouwen. Er wordt gezegd dat in Suriname men ook een maandagziekte kent, onder de mensen wel te verstaan. Op alle dagen van de week is het erg druk op de poli’s, maar met name maandagen staan bekend als de meest drukke dag van de week. Soms wordt deze dag ook wel ‘second Sunday’ genoemd. In het weekend gaat men feesten en drinken. De maandag erna heeft men niet veel zin om naar het werk toe te gaan en meld men zich ziek om met vage klachten bij de huisarts te komen. Tenminste, dat zeggen werkgevers. Die klagen dat er geen werknemers meer zijn op maandagen en dat ze allemaal bij de dokter zijn omdat ze niet willen werken. De werknemers zien het natuurlijk heel anders.
Maar toch speelt er iets vergelijkbaars, wat we ook zagen bij de paarden. Bij de mens heeft het betrekking op stress. Stress kan door allerlei dingen veroorzaakt worden zoals lawaai, hoge omgevingstemperatuur, hoge werkdruk en sterke emoties vanuit bijvoorbeeld de familiesfeer.
Stress wordt veroorzaakt door adrenaline. In vroegere tijden, toen de mensheid nog in berenvellen rondliep en met speren jaagde, hadden we deze stof nodig om van leeuwen weg te rennen. Het maakt ons alerter en onze spieren werken harder. Adrenaline zorgt voor een reactie om net dat beetje extra te geven.
Een bijkomende werking van adrenaline is dat het ons immuunsysteem versterkt.
Wanneer men op zondag dus een rustdag heeft, daalt over het algemeen het stressniveau. Hierdoor verzwakt tijdelijk de sterkte van het immuunsysteem. Het gevolg is dan dat we vatbaarder zijn voor allerlei ziekten en de dag erop ziek geworden zijn.
Uiteindelijk maakt het niet uit wie er gelijk heeft. Bent u echt ziek op maandag, dan zou het niet goed zijn wanneer het voortkwam uit de werksfeer. Wanneer men elke maandag een ziekte aan het vervalsen is, misschien wordt het dan tijd om naar een andere baan uit te kijken.