Servas Suriname

Bij het horen van de naam Servas staat menigeen versteld, omdat het niet bekend klinkt in de oren van de gemiddelde Surinamer.

Servas Suriname is opgericht in 1984, door enkele enthousiastelingen onder de bezielende leiding van Henna Blanker, thans wijlen. De organisatie is vanaf toen aangesloten bij Servas International, de overkoepelende organisatie van alle lidlanden.

Servas heeft als voornaamste doel het bevorderen van de vrede over de hele wereld, en aan dit doel wordt al langer dan 75 jaren inhoud gegeven.

Na de tweede wereldoorlog stond de Zweed Bob Lutweiler op, omdat hij van mening was dat over de hele wereld vele vrouwen dezelfde pijn hadden omdat zij hun man, zoon/zonen door de oorlog waren kwijtgeraakt.

Het zou dus mogelijk moeten zijn dat deze vrouwen met elkaar in contact konden staan om een zelfde pijn vanuit verschillende achtergronden en culturen met elkaar te ervaren. De heer Bob Lutweiler begon deze missie met enkele mannen en thans is SERVAS een internationale en gerespecteerde organisatie ongeacht geloof, ras, sexe, cultuur, traditie, stand, maar wel met respect voor deze kernwoorden. Alleen zodoende kon en kan vrede bewerkstelligd worden.

Vandaar dat de organisatie werd aangesloten bij de UNESCO en Servas evenals andere vredesorganisaties jaarlijks de wereldvrededag van 21 september aangrijpt om de vrede, naar in het bijzonder de noodlijdenden, te brengen.

Vanaf haar oprichting in 1984 mocht Servas Suriname voor de zesde maal vertegenwoordigd zijn op de driejaarlijkse Internationale General Assembly, dit jaar de 32ste GA 2022, gehouden in India van 22 tot 28 november. De huidige National Secretary mocht voor Suriname voor de 4de keer de honneurs waarnemen en haar stemrecht uitbrengen.

De huidige groep  van Servas Suriname is dusdanig geslonken en telt momenteel maar 13 leden, waarbij het jongste lid 63 jaar oud is.

Servas Suriname roept geïnteresseerden, vooral jongeren op om zich aan te sluiten om zodoende dit mooi sociaal en vrijwilligerswerk te continueren. Er is in de groep ook voldoende ruimte voor ontspanning. 

Wij zijn het aan de stichter van Servas Suriname, Henna Blanker, die ons 6 jaar geleden is voorgegaan, zeker verplicht.

Als het ledenaantal minder dan 10 wordt, zal Suriname haar stemrecht als lidland verliezen.

error: Kopiëren mag niet!