Geloofsafval

Een Nederlands woord kan soms flink voor wat verwarring zorgen omdat het op twee of meer manieren kan worden geïnterpreteerd.
Ik zat op een bank te wachten op mijn beurt. Ik wierp terloops een blik op degene die naast mij zat. Ze zat te bladeren in een tijdschrift. Mijn oog viel op de titel van een artikel ‘Geloofsafval.’ Het woord afval sprong er uit daarom dacht ik dat het artikel wel zou gaan over de strijd tegen rondzwervend afval. Langzamerhand drong het echter tot me door dat er nog een woord voor het woord afval had gestaan. Mijn nieuwsgierigheid kreeg de overhand dus gluurde ik stiekem weer naar het tijdschrift van de buurvrouw. Nu kon ik de titel bewuster lezen. Er stond geschreven: ‘Geloofsafval.’ Ik fronste en dacht wat heeft geloof met de afvalbak te maken? Die titel liet mij niet meer los. Toen die mevrouw werd geroepen omdat ze aan de beurt was, greep ik mijn kans, pakte het tijdschrift en begon te lezen.
Het werd al snel duidelijk dat het artikel niet ging over vuilnis maar over geloofsafval onder de moslims. Het verhaalde dat het binnen de islam een schande en een strafbaar feit was als iemand uit het islam geloof stapte. Er stond zelfs de doodstraf op. Die straf wordt over het algemeen niet gegeven omdat iemand de islam de rug heeft toegekeerd, maar omdat hij of zij zich tot een andere godsdienst heeft bekeerd. Ik zat me zo te ergeren aan dit gegeven omdat hier zo duidelijk dwang uit sprak. ( je accepteert alleen de islam en geen andere godsdienst, anders….).Ook zat ik me af te vragen of het hier ging over mensen die het geloof in God ontkennen of over mensen die wel in God geloven maar het ene geloof hebben ingeruild voor het andere.
Wat mij betreft verwijst dit woord naar mensen die het geloof dat zij eerder aanhingen, vaarwel hebben gezegd en naar een ander geloof zijn overgestapt. Het betekent dus dat ze nog wel geloven in God, in Jezus en in de fundamentele waarheden van de Bijbel. Waarom dat overstappen moet worden bestraft, is mij een raadsel want ieder mens heeft toch een vrije wil om keuzes te maken.
Automatisch legde ik de link naar de huidige politieke partijen in ons land omdat het daar de laatste tijd regent van overlopers. De leden springen van de ene naar de andere partij alsof het een spelletje is. Ik ben er altijd vanuit gegaan dat een man of vrouw zich bij een bepaalde politieke partij aansluit omdat hij of zij er in gelooft en wil meewerken om die idealen te realiseren. Maar als ik ze zo gemakkelijk zie overspringen, heb ik mijn twijfels en vraag ik me af wat hun drijfveer is om zich bij een partij aan te sluiten? Geloven ze echt in hun partij en worden ze onderweg beïnvloed door dwaalgeesten en demonen waardoor ze hun geloof in de partij afvallen of hebben ze vanaf het begin de boel belazerd en dus nooit in de waarden van hun partij geloofd?
De islam heeft er voor gekozen om dit overloop gedrag af te straffen, daar ben ik echter geen voorstander van omdat ze hiermee komen aan de vrije wil van de mens. Intimidatie, dwang, angst zaaien zijn dingen waar ik geen respect voor kan opbrengen. Ik denk niet dat de ene mens de ander moet straffen omdat hij is overgelopen of omdat hij zijn geloof van dat moment is afgevallen. Dat heeft namelijk geen zin want gehoorzaamheid verkrijgen onder dwang is nep. Proberen om hem in te praten en over te halen, is ook niet verstandig want dan zou zijn aanwezigheid rusten op wankele pijlers en niet op een stevig fundament van geloof en vertrouwen. En iets dat wordt gebouwd op een zwakke basis, zal nooit stand houden, stort beslist een keer in. Het is alleen maar een kwestie van wanneer. (zoals de garages die in Nederland zijn ingestort omdat ze rustten op een zwak fundament.) Hetzelfde geldt voor een relatie. Ik heb te vaak gezien dat mensen hun huwelijksgeloften afleggen maar, om wat voor reden dan ook, niet stand houden. Dan heeft het geen zin om de ander te smeken. Als hij of zij blijft omdat je hebt gesmeekt of hem hebt omgekocht, heb overgehaald, zal de relatie niet stand houden. Je blijft in een huwelijk omdat je gelooft in die relatie, omdat je vertrouwen sterk is. Op vrijwillige basis zal je er alles aan doen om dit huwelijk te laten slagen.
De ene mens kan de ander niet afstraffen omdat hij zijn beloften niet nakomt. Als er gestraft moet worden, zal de overloper ( bij een godsdienst, een politieke partij, een huwelijk enz.) dat zelf moeten doen. Hij zal met zichzelf moeten leven. Hij zal zijn zelfrespect en het respect van anderen moeten terug verdienen. Dat is zwaarder dan welke straf dan ook opgelegd door een ander.
“Het is minder erg iemand door dood te verliezen dan door ontrouw. De dood vernietigt alleen de toekomst, het verraad doodt echter ook het verleden.”
Josta Vaseur

error: Kopiëren mag niet!