Politiek Suriname leeft momenteel onder hoogspanning. Het wachten is op de verkiezing van de voorzitter en ondervoorzitter van het DNA, gevolgd door de verkiezing van de president en van de vicepresident. Wat er ook zal gebeuren politiek Suriname zal opnieuw geconfronteerd worden met de negatieve gevolgen van de broko bana Grondwet, omdat men nog niet door heeft dat we met deze Grondwet geen ene millimeter vooruit zijn gegaan en ook niet vooruit zullen gaan. Ik heb al uit ten treure uitgelegd waarom dat zo is, U kunt het ook lezen in mijn boek dat de volgende maand uitkomt.
Waarom alle presidenten na Shankar mislukt zijn
Geen enkele partij beschikt over het kader om het land te leiden en te ontwikkelen. Ergo zonder mobilisatie van het lokale kader is men gedoemd om te mislukken. Suriname is een derde wereld land, derhalve wil men de producten van beschaving blijven consumeren dan zal men het land moeten opbouwen. En opbouwen is niet voor iedereen weggelegd. Immers, men zal moeten beschikken over kennis van de werking van een sociale markteconomie, en over bewezen capaciteiten op het vlak van planning, organisatie en management van ontwikkelingsprojecten. En het kader is dun bezaaid.
De nieuwe regering zal het echte technocratische kader niet moeten vervangen met brandhout al zal de druk groot zijn om het toch te doen. Immers ervaring telt en niet alle kader is echt kader. Men doet er goed aan om haar slagvaardigheid te vergroten met de inzet van ervaren consultants. Het falen van Santokhi is grotendeels te wijten aan de inzet van discutabele consultants als Jet Investment die bovendien meer dan 1.2 miljoen USD gekost hebben met een negatief resultaat. Zij hebben gepleit voor IMF met als resultaat een complete ravage op sociaal economisch vlak terwijl de echte problemen in de economie niet zijn geadresseerd immers er is geen macro-economische stabiliteit bereikt. We herinneren ons nog vers het OMO debacle.
Immers wat zijn de echte grote problemen? Die zijn in willekeurige volgorde: de negatieve lopende rekening als drijvende kracht achter de onstabiele wisselkoers. Verder het armoedeprobleem dat om overheidsingrijpen vraagt. Het vergroten van de verdiencapaciteit is een must. Saneren en investeren zal in tandem moeten gebeuren. Het probleem van onze territoriale integriteit moet niet op het bord van de volgende generatie geschoven worden. Er zal voor elke activiteit een degelijk onderbouwd project dossier ten grondslag moeten liggen. Het formuleren van een beleidskader voor privatisering is daarom noodzakelijk, alle uit het hoofd privatiseringen zijn mislukt.
Het terugdraaien van de exorbitante salarisverhogingen voor DNA en regering zal teruggedraaid moeten worden, omdat die verhogingen een wettelijke basis ontberen. Zonder een inkomensbeleid, zonder een loon- en prijsbeleid, is er geen basis voor salarisverhogingen. Het saneren van het ambtenarenapparaat moet in tandem met de schepping van werkgelegenheid op het kundigheidsniveau van de werkzoekenden geschieden.
De SER moet versterkt worden met echte deskundigen en haar adviezen moeten wettelijk gepubliceerd worden. De regering is gehouden om rekening te houden met de adviezen. Inzet van het IMF moet bijvoorbeeld pas geschieden na een positief advies van de SER.
Richard B Kalloe