De alpenboomkikker is een ernstig bedreigde soort die alleen in de Australische Alpen voorkomt. Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw is hun aantal met ongeveer 80 procent gedaald, iets wat voornamelijk te wijten is aan de chytride-schimmel, een ziekte die wereldwijd amfibieënpopulaties treft.
Een nieuwe studie heeft echter een verrassend lichtpuntje gevonden dat de soort (voorlopig) helpt overleven. Onderzoekers van de Universiteit van Melbourne ontdekten dat mannelijke exemplaren die de dodelijke schimmel dragen, zich vruchtbaarder voortplanten dan gezonde kikkers.
De geïnfecteerde kikkers produceren sperma van hogere kwaliteit, vertonen meer heldere keelvlekken tijdens de paringsduels en verwekken bijna een derde meer nakomelingen.
Helaas, zo zeggen de auteurs van het onderzoek, biedt het fenomeen de kikker op de lange termijn geen bescherming tegen uitsterven. “De toegenomen voortplanting kan de sterfte compenseren, maar het helpt hen niet om hun populaties weer op te bouwen”, aldus hoofdonderzoeker Laura Brannelly.