De Stichting Nationale Reparatie Platform stelt aan de Nederlandse regering voor om nog later dit jaar een herstelconferentie te houden in Paramaribo of in Den Haag. Tijdens deze herstelconferentie zal worden besproken het actieprogramma Herstelbetalingen voor Surinaamse slavenhandel en slavernij.
Dit document is een uitgestoken hand en tevens een routekaart richting gedeelde verantwoordelijkheid, erkenning en intensieve samenwerking, zo stelt de Stichting Nationale Reparatie Platform in een schrijven dat onlangs aan de Nederlandse ambassadeur in Paramaribo drs. Walter Oostelbos is aangeboden.
Nederlandse autoriteiten, waaronder burgemeesters, provinciale bestuurders, banken, de Nederlandse regering en de Koning, hebben in het recente verleden formeel excuses aangeboden voor het Nederlandse slavernijverleden.
Dit gebaar heeft volgens het Nationale Reparatie Platform ongetwijfeld emotionele waarde, maar ze zegt ervan overtuigd te zijn dat excuses pas werkelijk betekenis krijgen wanneer zij gevolgd worden door concrete, duurzame acties.
Het actieprogramma dat per schrijven aan de Nederlandse amabassadeur is aangeboden, is bedoeld om die volgende stap te faciliteren.
Actieprogramma Herstelbetalingen
Het actieprogramma Herstelbetalingen voor Surinaamse slavenhandel en slavernij is gebaseerd op onderbouwde analyses, zoals die zijn opgenomen in het Brattle-rapport, dat door onafhankelijke Amerikaanse consultants is opgesteld. Het voorstel omvat herstel in de breedste zin van het woord: sociaal, economisch, financieel, cultureel en mentaal. Van onderwijs, infrastructuur en gezondheidszorg tot culturele wederopbouw en institutionele versterking.
In het schrijven aan de Nederlandse ambassadeur wordt deze gevraagd het document te overhandigen aan de Regering en de Koning van het Koninkrijk der Nederlanden, alsook aan de voorzitters van de Tweede en Eerste Kamer der Staten Generaal.
Aan ambassadeur Walter Oostelbos doet het Nationale Reparatie Platform het verzoek om binnen zijn mandaat de oprichting van een bilaterale ronde hersteltafel te ondersteunen en de Nederlandse regering aan te moedigen om actief deel te nemen aan een herstelconferentie in Paramaribo of Den Haag in de tweede helft van 2025.
Het Nationale Reparatie Platform benadrukt dat het actieprogramma breed wordt gedragen in Suriname. De roep om herstel komt van het volk en uit het volk. De herstelconferenie biedt een unieke gelegenheid om gehoor te geven aan die roep, op basis van gelijkwaardigheid, respect en historische verbondenheid, zo staat in het schrijven aan de Nederlandse ambassadeur.
Het schrijven is ondertekend door Armand Zunder, voorzitter van de Stichting Nationale Reparatie Platform, Kapteng Johannes Niavai, voorzitter van het Marron Platform Suriname, en Alwin Ligorie, voorzitter van de Stichting Masuanary