MOB organiseerde workshop ‘Zie Mij Zoals Ik Ben’ over autisme

Op woensdag 23 april organiseerde het Medisch Opvoedkundig Bureau (MOB) een inspirerende en informatieve workshop met de titel ‘Zie mij zoals ik ben’. De workshop vond plaats ter gelegenheid van Autism Awareness Month en was gericht op onderwijsprofessionals en andere geïnteresseerden die meer inzicht wilden krijgen in autisme, vooral in de context van kinderen. 

Het doel van de bijeenkomst was om de deelnemers te helpen de belevingswereld van kinderen met autisme beter te begrijpen en om praktische kennis te delen over hoe zij hen effectiever kunnen ondersteunen in de dagelijkse interacties en in het onderwijs.

Autisme, officieel bekend als Autisme Spectrum Stoornis (ASS), is een ontwikkelingsstoornis die invloed heeft op communicatie, sociale interactie en gedrag. De manier waarop prikkels en informatie worden verwerkt, verschilt vaak sterk bij kinderen met autisme, wat leidt tot een andere beleving van de wereld om hen heen. Dit vraagt om een specifieke benadering en aanpassing van de omgeving. De deelnemers van de workshop werden zich bewust van het feit dat autisme zich op diverse manieren kan uiten. 

De dag werd geopend door de MOB-psychologen Kaajal Bharosa en Yermilla Fitz-Jim. Zij gaven een gedetailleerde uitleg over wat autisme inhoudt, hoe signalen vaak al vroeg in de ontwikkeling zichtbaar zijn en waarom het zo belangrijk is om deze tijdig te herkennen. Ze legden uit dat bij kinderen met autisme prikkels als losse puzzelstukjes binnenkomen, waardoor het moeilijker is om samenhang te zien. Dit kan leiden tot overprikkeling: sommige kinderen reageren bijvoorbeeld door zich terug te trekken, terwijl anderen juist druk of beweeglijk gedrag vertonen. Dit gedrag kan per kind verschillen, wat het belangrijk maakt om de signalen goed te begrijpen en erop in te spelen. De psychologen illustreerden dit met verschillende casussen, zodat de deelnemers beter inzicht kregen in de verschillende manieren waarop autisme zich kan manifesteren en welke stappen ondernomen kunnen worden om een voorspelbare en ondersteunende omgeving te creëren in de klas.

Na de presentatie van de MOB-psychologen volgde de workshop van externe deskundige Merline Cramer. In een interactieve sessie nam zij de deelnemers mee in de belevingswereld van kinderen met autisme. Voordat we echter de wereld van autisme kunnen begrijpen, benadrukte Cramer, moeten we eerst diep in contact komen met onszelf. Daarom heeft zij er bewust voor gekozen het publiek mee te nemen op een reis van zelfreflectie, motivatie, communicatie en creativiteit. Pas daarna kunnen we het klaslokaal binnenstappen, gewapend met kennis, hulpmiddelen en inclusieve waarden. 

Tijdens de workshop gaf Cramer concrete, praktische tips over hoe kinderen met autisme het beste ondersteund kunnen worden, zowel in het onderwijs als thuis. Ze onderstreepte het belang van een inclusieve schoolomgeving, waarin kinderen met autisme zich welkom voelen en de juiste academische en sociale ondersteuning krijgen. Een inclusieve school is niet alleen waardevol voor kinderen met autisme, maar voor álle leerlingen, omdat het begrip, respect en acceptatie bevordert. 

De workshop bood de deelnemers niet alleen theoretische inzichten, maar ook volop ruimte voor interactie. Deelnemers konden ervaringen delen, vragen stellen en kregen waardevolle tips en handvatten aangereikt die zij direct in hun werkpraktijk kunnen toepassen. Cramer bracht als belangrijke boodschap naar voren dat pleiten voor inclusie van kinderen met autisme betekent pleiten voor een betere, meer compassievolle toekomst voor het onderwijs in de 21e eeuw — een tijdperk waarin elke stem telt en waarin echte inclusie de basis vormt van leren en samenleven.

MOB kijkt terug op een succesvolle workshop, die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het vergroten van het bewustzijn over autisme en het versterken van de kennis en vaardigheden van onderwijsprofessionals en andere betrokkenen. Door initiatieven zoals deze hoopt MOB actief bij te dragen aan een samenleving waarin ieder kind – ongeacht zijn of haar uitdagingen – gezien, begrepen en ondersteund wordt.

Preventie, Voorlichting en communicatie

Het Medisch Opvoedkundig Bureau

Rode Kruislaan 15 – Paramaribo

error: Kopiëren mag niet!