Een juriste die bekend is bij Dagblad Suriname heeft haar visie gegeven op de recente uitspraak van rechter Shanti Bikhari, waarin het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) is veroordeeld om binnen zeven dagen de huwelijken van twee koppels van hetzelfde geslacht in te schrijven. Bij elke dag dat het CBB niet voldoet aan deze verplichting, loopt een boete van SRD 10.000, met een maximum van SRD 1 miljoen.
De juriste benadrukt dat volgens het Surinaamse Burgerlijk Wetboek het CBB verplicht is om alle in het buitenland geregistreerde huwelijken te registreren, ongeacht wie de partners zijn of waar het huwelijk is voltrokken. “Het gaat het CBB niet aan tussen wie het huwelijk is gesloten”, aldus de juriste. “Als het wetboek stelt dat het CBB zonder voorbehoud gehouden is tot registratie, dan moet dat ook gebeuren. En dat is precies wat de rechter in deze procedure heeft bepaald.” Geslacht is in de wetgeving niet als vereiste opgenomen
Hoewel het nieuwe Burgerlijk Wetboek geen ruimte biedt voor huwelijken tussen personen van hetzelfde geslacht, wijst de juriste erop dat dit niet ter zake doet. De kern van de zaak ligt in de plicht van het CBB om alle buitenlandse huwelijken te registreren, zoals vastgelegd in de wet. Daarnaast speelt een belangrijk mensenrechtenperspectief mee.
“Mensenrechtenverdragen waar Suriname partij bij is, zoals het Internationaal Verdrag inzake Burgerrechten en Politieke Rechten (IVBPR), verplichten tot gelijke behandeling van alle individuen”, legt ze uit. “Deze verdragen hebben directe werking in de nationale wetgeving, wat betekent dat er geen aanpassing van de wet nodig is om deze rechten te waarborgen.”
De juriste benadrukt dat mensenrechtenverdragen een ieder verbindend karakter hebben, wat inhoudt dat ze rechtstreeks toepasbaar zijn in de nationale rechtsorde. Dit maakt dat de rechter in deze zaak terecht aansluiting heeft gezocht bij deze internationale normen. “Verdragsrecht verplicht staten om rechtvaardigheid na te leven, zoals vastgelegd in de verdragen”, aldus de juriste.
De uitspraak van rechter Bikhari markeert een belangrijke stap voorwaarts in de erkenning van de rechten van personen van hetzelfde geslacht in Suriname. Hoewel de wetgeving nog niet expliciet is aangepast om huwelijken tussen gelijke geslachten toe te staan, laat deze beslissing zien dat internationale verdragen een cruciale rol spelen bij het waarborgen van gelijkheid en non-discriminatie.
De juriste sluit af met de opmerking dat de rechter in deze zaak niet alleen de letter van de wet heeft gevolgd, maar ook de geest van de mensenrechtenverdragen heeft gerespecteerd. “Het is nu aan de Staat om de wetgeving verder aan te passen en de rechten van alle burgers volledig te waarborgen”. aldus de juriste.