Twee vliegtuigen met Venezolaanse migranten die uit de Verenigde Staten zijn gedeporteerd, zijn onderweg naar Venezuela. Dit is de eerste deportatie sinds een overeenkomst in januari tussen de regering van Donald Trump en de Venezolaanse president Nicolas Maduro. De vluchten, uitgevoerd door de Venezolaanse luchtvaartmaatschappij Conviasa, maken deel uit van een plan om duizenden migranten te repatriëren die Venezuela ontvluchtten vanwege economische sancties en politieke instabiliteit.
Volgens de Venezolaanse regering zouden sommige gedeporteerden betrokken zijn bij illegale activiteiten met de Tren de Aragua-bende. Deze personen zullen worden onderzocht op criminele banden. De regering van Trump heeft de deportatie van Tren de Aragua-leden tot prioriteit gemaakt en benadrukt dat Maduro heeft ingestemd met het opvangen van alle Venezolaanse illegale migranten.
Eerder dit jaar ontmoette Trump-gezant Richard Grenell Maduro in Caracas, waar ze migratie en sancties bespraken. Grenell vertrok met zes Amerikanen die door Venezolaanse autoriteiten waren vastgehouden. De Venezolaanse regering beweert dat ze in 2023 de Tren de Aragua-bende heeft uitgeschakeld.
Tegelijkertijd overweegt de Amerikaanse regering om de deportatiebescherming voor ongeveer 348.000 Venezolanen in de VS in te trekken, wat kan leiden tot het verlies van werkvergunningen en mogelijke deportaties vanaf april. Meer dan 7 miljoen Venezolanen zijn de afgelopen jaren hun land ontvlucht vanwege economische en sociale crises, die volgens de regering in Caracas worden veroorzaakt door internationale sancties.
Maduro, die door de VS wordt beschuldigd van drugshandel, won vorig jaar controversiële verkiezingen die door internationale waarnemers en de oppositie als frauduleus werden bestempeld.