Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is meer dan duidelijk: “Suriname heeft niks beloofd en er is absoluut geen ruimte voor het verstrekken van 150 visvergunningen aan Guyanese vissers.”
Bovendien is het volgens de Visserijwet van Suriname niet mogelijk aan vreemdelingen visvergunningen te verstrekken.
Afgelopen week voor aanvang van de vergadering van de Ministerraad zei Sewdien tegenover de media, dat Guyana maar moet aantonen dat er afspraken zijn gemaakt voor het verstrekken visvergunningen aan Guyanese vissers. Over het aantal van 150 zegt hij niet te weten waarop dat is gebaseerd. Suriname is niet van plan illegale praktijken die zich in haar wateren voor de kust voordoen te legaliseren. Daar sturen de Guyanese autoriteiten het in feite op aan. Er is juist samenwerking met Guyana nodig om illegale vispraktijken tegen te gaan. Eerder zei minister Sewdien. dat Guyana daar niet zo happig tegenover staat.
Guyana gericht op Suriname

De bewindsman geeft aan dat Guyana al heel lang zijn ogen heeft gericht op visgronden in Surinaamse wateren en tracht hieraan een legale basis te geven. Zo heeft Guyana tijdens haar voorzitterschap van Caricom enkele jaren geleden getracht deze kwestie op de agenda te plaatsen. Ze kwam daarbij met een document genaamd “Caricom Common Fisheries Policy” dat door een commissie zou zijn voorbereid, waar Suriname noch part noch deel in had.
Sewdien zegt dat hij toen als voorzitter van de Surinaame Visserij Associatie tijdens een Caricom vergadering krachtig hiertegen heeft geprotesteerd. Het document werd toen niet op de agenda van de vergadering gebracht.
Met het bewuste document, dat een gemeenschappelijk visserijbeleid voor Caricom voorstelt, ging men zelfs zo ver dat Suriname met haar vergunningenstelsel geen visvergunningen meer zou mogen uitgeven. Dat zou ergens centraal gebeuren. Het door Guyana voorgestelde Caricom gemeenschappelijk visserijbeleid zou zelfs tot in de binnenwateren van Suriname zijn werking hebben. Minister Sewdien zegt dat als toen niet goed was opgelet, men gewoon over Suriname heen zou lopen.
Hij benadrukt dat voor het door Guyana toen voorgestelde gemeenschappelijk visserijbeleid goedkeuring van de Caricom nodig is. Zonder akkoord en medewerking van Suriname heeft dat geen schijn van kans.
Geen ruimte meer
Over de verstrekking van visvergunningen zegt de LVV-minister dat voor alle categorieën visvergunningen de vastgestelde aantallen al zijn bereikt. Er is geen ruimte voor het verstrekken van extra visvergunningen.
Het visserijbeleid van Suriname is gericht op duurzaamheid en is gebaseerd op het Visserij Management Plan dat periodiek in samenspraak met stakeholders uit de visserijsector wordt samengesteld. “Het Visserij Management Plan is onze bijbel, en daarmee wordt er gewerkt. Men mag zeggen wat men wil, wij bepalen ons eigen wisserijbeleid”, aldus LVV-minister Sewdien.