Een positievere economische toekomst temidden van wereldwijde voedselinflatie

Suriname heeft, ondanks wereldwijde tendensen van voedselinflatie, aanzienlijke vooruitgang geboekt in zijn economische stabiliteit. Met een daling van de jaarlijkse inflatie naar 10,1% en een afname van de kerninflatie, zien burgers een verminderde druk op hun kosten van levensonderhoud. Deze ontwikkelingen verbeteren de koopkracht, terwijl stabiele prijzen in andere sectoren en potentiële renteverlagingen bijdragen aan verdere financiële verlichting.

De armoedegrens in Suriname voor een volwassene is per 31 december vastgesteld op SRD 7.337. Gedurende 2024 varieerde deze tussen SRD 7.203 en SRD 7.367, wat uiteindelijk leidde tot een iets lagere grens dan in december 2023. 

Dit besluit, genomen tijdens de regeringsraadsvergadering en ondersteund door de Werkgroep Armoedegrens Bepaling, weerspiegelt de inspanningen om economische uitdagingen aan te pakken en de levensstandaard te verbeteren.

Terwijl landen als Argentinië en Palestina te maken hebben met extreme voedselinflatie percentages van respectievelijk 183% en 115%, blijft Suriname gefocust op economische vooruitgang en stabiliteit. Argentinië’s problemen komen door valuta-devaluatie en politieke instabiliteit, terwijl Palestijnse voedselprijzen naar verwachting zullen dalen in de loop van 2025. 

Tevens worstelen zes Afrikaanse landen met aanzienlijke inflatie, waaronder Zimbabwe en Zuid-Soedan.

Suriname’s strategie om inflatie te beteugelen en koopkracht te beschermen, leidt tot een veelbelovende economische toekomst. Terwijl de wereld worstelt met stijgende voedselprijzen, bewaart Suriname hoop op verdere verbeteringen en economische weerbaarheid.

error: Kopiëren mag niet!