Suriname staat in de branding na de lancering van het nieuwe digitale Immigratie- en Douaneformulier (ICF), dat per 1 november 2024 verplicht is voor alle reizigers die het land binnenkomen of verlaten. Het formulier, dat drie dagen voor aankomst of vertrek online moet worden ingevuld, vervangt het traditionele wit-gele papieren formulier. De digitale versie werd op woensdag 15 januari 2025 gelanceerd door minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking op de Johan Adolf Pengel International Airport.

Hoewel de digitalisering bedoeld is om het proces te stroomlijnen, heeft één specifieke vraag voor veel ophef gezorgd: de keuze voor geslacht, waarbij naast “man” en “vrouw” ook een “genderneutrale” optie wordt aangeboden.
Commentaar
De introductie van een genderneutrale optie heeft een storm van kritiek losgemaakt onder de Surinaamse bevolking. Veel burgers vinden dat deze optie niet past binnen de Surinaamse wetgeving en cultuur, en zelfs in strijd is met religieuze overtuigingen. “Sinds wanneer kent de Surinaamse wetgeving genderneutraliteit?” vragen velen zich af.
Critici beweren dat de genderneutrale optie illegaal is en dat de staat geen ruimte mag bieden aan zaken die niet in lijn zijn met de bestaande wetten en normen. Sommigen gaan zelfs zo ver dat ze zeggen zich niet meer verplicht te voelen het formulier in te vullen, omdat het tegen hun principes indruist.
Wat is genderneutraal?
Genderneutraliteit verwijst naar het idee dat geslacht niet beperkt is tot de traditionele categorieën “man” en “vrouw”, maar dat er ook ruimte is voor mensen die zich niet identificeren met een van beide geslachten. Dit concept is in veel westerse landen steeds meer geaccepteerd, maar in Suriname, waar traditionele en religieuze waarden sterk verankerd zijn, stuit het op verzet.
Donatie van de VS:
Het online portaal voor het ICF is een donatie van de Verenigde Staten, wat bij sommigen de vraag oproept of er sprake is van buitenlandse invloed op Surinaamse wetgeving. “Het kan niet zo zijn dat er sluipenderwijs elementen zijn toegevoegd die niet passen binnen onze samenleving”. aldus een criticus. Burgers eisen dat de staat het formulier aanpast en de genderneutrale optie verwijdert, of het portaal zelfs offline haalt totdat er een oplossing is.
Conclusie
De discussie rond het nieuwe digitale immigratieformulier laat zien hoe gevoelig onderwerpen als gender en cultuur kunnen zijn. Hoewel de digitalisering van het ICF een stap vooruit lijkt in modernisering, heeft de introductie van een genderneutrale optie geleid tot een brede maatschappelijke discussie over wat wel en niet past binnen de Surinaamse wetgeving en cultuur.
De vraag is nu hoe de overheid hiermee omgaat: blijft het formulier zoals het is, of wordt er rekening gehouden met de bezwaren van de burgers? Eén ding is zeker: deze kwestie zal nog voor veel gespreksstof zorgen.