Of Suriname lid moet worden van de BRICS-groep (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) is een complexe vraag die afhangt van verschillende factoren, waaronder de economische, politieke en strategische belangen van het land. Overigens is de organisatie zich flink aan het uitbreiden met landen als Iran, Egypte, Ethiopië, Verenigde Arabische Emiraten en recent Indonesië en Nigeria.
Lidmaatschap overwegen
“We moeten in de nabije toekomst overwegen om lid te worden van BRICS, maar dit moet in overleg met alle actoren, stakeholders. Voor nu is het verder versterken van de bilaterale relaties een van de prioriteiten die wordt uitgewerkt”, aldus minister Reshma Kuldipsingh van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie vorige week in Dagblad Suriname.
Buitenlandse investeringen
Lidmaatschap van de BRICS zou Suriname toegang kunnen geven tot nieuwe handels- en investeringsmogelijkheden, vooral met grote opkomende economieën zoals China en India. Dit zou kunnen helpen bij het aantrekken van buitenlandse investeringen en het stimuleren van economische groei.
Suriname heeft momenteel sterke banden met traditionele partners zoals Nederland en de Verenigde Staten. Lidmaatschap van de BRICS zou het land kunnen helpen zijn internationale partnerschappen te diversifiëren en minder afhankelijk te worden van westerse landen.
De BRICS-landen hebben gezamenlijke initiatieven, zoals de New Development Bank (NDB), die infrastructuur- en duurzame ontwikkelingsprojecten financiert. Suriname zou hiervan kunnen profiteren om projecten op het gebied van energie, transport en andere sectoren te financieren.
Als lid van de BRICS zou Suriname meer gewicht kunnen krijgen in internationale fora en een stem kunnen hebben in een groep die zich inzet voor een meer multipolaire wereldord.
Kleine economie
Suriname is echter een kleine economie vergeleken met de BRICS-landen. Het zou moeilijk kunnen zijn om op gelijke voet te onderhandelen of om dezelfde invloed uit te oefenen binnen de groep.
Lidmaatschap van de BRICS kan worden gezien als een verschuiving weg van traditionele westerse partners. Dit zou gevolgen kunnen hebben voor de relaties van Suriname met landen zoals de VS en EU-lidstaten.
Chinese dominantie
Veel BRICS-initiatieven worden gedomineerd door China, wat kan leiden tot een grotere afhankelijkheid van Chinese investeringen en leningen. Dit brengt risico’s met zich mee, zoals schuldenlast en verlies van soevereiniteit.
Suriname heeft te maken met economische problemen, zoals hoge schulden, inflatie en beperkte infrastructuur. Het land zou eerst zijn interne uitdagingen moeten aanpakken voordat het zich volledig kan engageren in een groep als de BRICS.
Conclusie:
Of Suriname lid moet worden van de BRICS hangt af van zijn langetermijnstrategie. Als het land zijn economische en politieke banden wil diversifiëren en profiteren van nieuwe kansen, kan lidmaatschap aantrekkelijk zijn. Echter, het is belangrijk om de potentiële risico’s en uitdagingen zorgvuldig te overwegen, vooral wat betreft de afhankelijkheid van grote spelers zoals China en de impact op bestaande relaties met westerse partners.
Een grondige kosten-batenanalyse, in overleg met economische en politieke experts, zou nodig zijn om een weloverwogen beslissing te nemen.
Viktor Aardenburg
Paramaribo, 4 februari 2025