Na 30 jaar een innovatiecentrum eindelijk

Blijkens berichten in de pers heeft het ministerie van Economische Zaken samen met de Anton de Kom Universiteit besloten tot de vestiging van een innovatiecentrum in combinatie met een pilotplant. Ik feliciteer alle betrokkenen en vooral de Surinaamse gemeenschap en het bedrijfsleven met deze aanwinst. Het zal van de kwaliteit van het management afhangen in welke mate het een succes wordt.

Begin 1996 was het herstructureringsplan van het ministerie van Handel en Industrie zoals opgemaakt door de consultants de Deloitte & Touche gereed. Op een bijeenkomst op het ministerie van Planning heeft de Nederlandse minister van Ontwikkelingssamenwerking Jan Pronk in tegenwoordigheid van de ministers Ronald Assen, Humphrey Hildenberg, Subash Mungra en mijn persoon, 20 miljoen Nederlandse guldens toegezegd voor de uitvoering van het betreffende herstructureringsplan. Daarmee zou mijn ministerie het eerste ministerie zijn die over donormiddelen zou beschikken uit de Nederlandse hulpallocatie. In politieke termen gesproken zou ik scoren. En dat paste niet binnen het ideologisch kader van de president, dus toen later dat jaar in Den Haag er ministersoverleg was tussen de ministers Jan Pronk en Ronald Assen, toen bleek het dossier van Handel en Industrie niet door minister Assen doorgestuurd te zijn naar zijn collega. Op de vraag van minister Jan Pronk waarom het dossier van Handel en Industrie niet op de agenda was geplaatst, zei minister Ronald Assen dat hij het dossier niet ontvangen had terwijl alle andere instanties en ook de Nederlandse ambassade het dossier ontvangen hadden zoals verzonden door mijn ministerie.

Voor de industriële ontwikkeling van Suriname was de herstructurering van het ministerie belangrijk en evenzo de oprichting van een aantal instituten om het proces van industrialisatie te begeleiden en te sturen.

Gebleken is dat vooral taken op het vlak van institutionele voorzieningen tcn behoeve van het bedrijfsleven zich voor toepassing binnen het herstructureringskader lenen. Het Ministerie van Handel en Industrie had als doelen van haar heroriëntatieheleid:

•   concentratie op de exportsector;

• vergroten van de concurrentiekracht van het Surinaams bedrijfsleven;

• vergroten van de productiviteit en van het innovatief vermogen van het Surinaams bedrijfsleven;

• stimulering van de meest veelbelovende sectoren.

In het herstructureringsplan van het ministerie van Handel en Industrie was opgenomen de opzet van een Suriname Business Centrum. Deze zou een drietal instituten omvatten; een Bureau of Standaards, een productiviteit en innovatiecentrum, een voorlichting en documentatiecentrum.

Suriname kent geen institutioneel kader voor duurzame ondersteuning van het bedrijfsleven, wat essentieel is om duurzame positieve economische groei te realiseren. Dit wordt door het ministerie aangevoeld als een ernstig gemis bij het sturen en ondersteunen van het bedrijfsleven.

Vandaar dat oprichting van een aantal instituten binnen het kader van een Suriname Business Centrum de grootst mogelijke prioriteit geniet.

Richard B Kalloe

error: Kopiëren mag niet!