Terwijl hoge waarborgsommen worden gefantaseerd, blijven de financieringsbronnen hiervan onbekend. Vooral van de giften, die de verouderde grote politieke partijen toucheren tijdens de verkiezingscampagnes, blijven de financieringsbronnen voor de samenleving anoniem.
We weten dat de politieke campagnes in de miljoenen US dollars lopen. Denk maar aan het propagandamateriaal, zoals de tientallen duizenden vlaggen, truitjes, petten, paraplu’s etc., alsook de huur van honderden bussen en auto’s, voeding, drank etc. tijdens de vele meetings gedurende meer dan een jaar. En niet te vergeten de bezoeken aan het binnenland met vliegtuigen. Anderzijds wordt een vertekend, leugenachtig en bedrieglijk beeld gegeven in de inkomsten en uitgaven, die officieel worden overgelegd. Die lopen slechts in een paar tonnen SRD’s.
Openbaarmaking geldgevers
Zonder wettelijk de openbaarmaking van de namen en adressen van de personen, die financiële giften en donaties verstrekken aan de politieke partijen, te eisen en te sanctioneren, wordt grootschalig witwassen gefaciliteerd. Dus ook de nog in te voeren waarborgsommen dienen transparant gemaakt te worden, met andere woorden openbaar maken hoe je eraan komt met de namen en adressen van de evt. geldgevers. Deze giften en donaties dienen ook gelimiteerd te worden per organisatie en per persoon, bijvoorbeeld tot maximaal US10.000,00. Hierdoor kan de belastingdienst de grote wanbetalers misschien ook opsporen in plaats van steeds de kleine man uit te knijpen. Bovendien kan het (zwarte) kapitaal geen anonieme invloed meer op het overheidsbeleid kopen.
De huidige status quo
Onder de huidige omstandigheden kunnen geldgevers en witwassers hun invloed op het overheidsbeleid verzekeren. Dit (zwarte) kapitaal zal dan straks de regering dirigeren en ook de toekomstige olie en gas gelden opeisen en terug stelen als zogenaamde terugbetaling. Het overgrote deel van het volk, dat is meer dan 80%, zal het weer moeten hebben van aalmoezen. Is dit geen bekend plaatje van deze boevenstreek?
Nu zijn het niet slechts enkele miljarden Nederlandse guldens waar het om draait, maar tientallen miljarden aan US dollars die gestolen kunnen worden. De kernvraag is als onze huidige volksvertegenwoordigers de huidige status quo willen handhaven of niet. Als ze het eerstgenoemde verkiezen en de wet met betrekking tot de financiering van politieke partijen niet maken, dan weten we zeker hoe sterk het (witwas)kapitaal nu al is. Aan de andere kant spreekt dat boekdelen over de defecte attitudes van onze regeerders. Straks kunnen witwas(kapitaal) dirigenten van het overheidsbeleid dan alles straffeloos maken en breken. Dus laat de regering u niet voor de gek houden met andere kletsverhalen.
Corrupt en drugsgerelateerd
Voor de koppige partij loyalisten, die in de sprookjes van hun politieke leiders willen blijven geloven, het volgende. Suriname is wereldwijd berucht als een corrupt en drugsgerelateerd land.
De 2023 Corruption Perceptions Index laat zien dat Suriname van de 180 landen op de 87e plaats staat voor wat corruptie betreft op een schaal van 0 (very clean) tot 100 (highly corrupt). En op de 2023 Basel Anti-Money Laundering Index wordt Suriname gecategoriseerd onder hoog risico landen met betrekking tot witwassen en financiering van terrorisme. In de 2024 WJP Rule of Law Index wordt Suriname gezien als een land waar de rechtsstaat wordt uitgehold.
Volgens het 2024 rapport van de Foreign Direct Investment in Latin America and the Caribbean heeft Suriname een negatieve instroom van directe buitenlandse investeringen gehad in de afgelopen jaren van ongeveer 500% ten opzichte van 2022. Dan vraag je je af wat het nut geweest is van het nieuwe ministerie van “International Business.’ Daarnaast is 46% van de Surinamers multidimensionaal arm, waarvan de slechte gezondheids- en onderwijsresultaten de oorzaken zijn. Wanneer kapitaal, ongeacht de bron, het overheidsbeleid bepaalt in plaats van de trias politica, zal er altijd straffeloos gestolen worden en ons land in alle opzichten achteruitgaan. Dat is een Wet van Meden en Perzen!
Dr. Roy I. Bhikharie, PhD