Nieuwe internationale luchthaven in Paramaribo: Initieel idee loopt tegen obstakels aan

De Surinaamse ondernemer Soenil Kalloe heeft zijn wens geuit om een internationale luchthaven te bouwen in de buurt van Paramaribo. Hij stelt dat de huidige afstand naar de bestaande luchthaven in Zanderij te ver is voor reizigers. Hoewel dit initiatief prijzenswaardig is, loopt het concept in en rond Paramaribo tegen diverse problemen aan.

Een van de grootste bezwaren tegen een luchthaven in dichtbevolkte gebieden is de geluidsoverlast en de gezondheidsrisico’s, zoals kanker door fijnstof. Wereldwijd worden luchthavens vaak zoveel mogelijk buiten de bewoonde wereld gehouden.

Volgens de infrastructuur deskundige Marcel ligt het probleem echter niet bij de afstand naar Zanderij. Hij benadrukt dat infrastructuur een grotere rol speelt. “De afstand tussen Amsterdam en Den Haag is ongeveer 60 kilometer, maar de verplaatsing gaat snel door het goede verkeersnetwerk.” Een betere infrastructuur zou de reis naar Zanderij veel minder problematisch maken.

Het bouwen van een nieuwe luchthaven klinkt interessant, maar de financiële haalbaarheid en het waarborgen van een consistente toestroom van vluchten zijn cruciale uitdagingen. Een luchthaven vereist uitgebreide voorzieningen zoals beveiliging, bagageafhandeling, check-in faciliteiten, start- en landingsbanen, verkeerstoren, brandweer, onderhoudshangars, horeca, winkels, parkeerfaciliteiten, en transportverbindingen.

Voor vrachtafhandeling zijn magazijnen, douanefaciliteiten, vorkheftrucks, vrachtwagens, scanningsapparatuur, koelfaciliteiten, logistiek personeel, documentatie, beveiliging, en laaddocks essentieel.

error: Kopiëren mag niet!