“Ik ben SZF-verzekerd en toch moet ik extra betalen, waar loopt het mis?”

Het Staatsziekenfonds Suriname (SZF) is een zorgverzekeringsmaatschappij die verantwoordelijk is voor het verstrekken van ziektekostenverzekeringen aan Surinamers. Het fonds biedt een breed scala aan voordelen, waaronder de restitutie van ziekenhuiskosten.

Restitutie gelden zijn bedragen die worden terugbetaald aan verzekerden voor bepaalde medische kosten die zij hebben gemaakt. Dit kan variëren van consultaties bij de huisarts tot ziekenhuisopnames en chirurgische ingrepen. Verzekerden moeten vaak eerst de kosten voorschieten en vervolgens een claim indienen bij het SZF om de restitutie te ontvangen.

Het restitutiebeleid van het SZF kan variëren afhankelijk van het type behandeling en de voorwaarden van de verzekering. In sommige gevallen kan een deel van de kosten worden vergoed, terwijl in andere gevallen de volledige kosten kunnen worden terugbetaald. Het is belangrijk voor verzekerden om de voorwaarden van hun polis te kennen en alle benodigde documenten in te dienen om in aanmerking te komen voor restitutie gelden.

Toch zijn er gevallen waarbij de restituties worden afgekeurd en dat komt als een donderslag aan bij patiënten. Mevrouw Rahiena M. vertelt aan de redactie Dagblad Suriname het volgende: “Ik was bij een spoed ziekenhuispost en moest spoed een labonderzoek krijgen alvorens verder te gaan. De zuster aan de balie zei mij dat ik met mijn kwitantie naar het SZF afdeling Restitutie kon gaan.”

“Vij die desbetreffende afdeling diende ik mijn stukken in en zou gebeld worden als die stukken goedgekeurd zouden zijn bij de medische dienst. Op mijn eigen houtje belde ik zelf een paar keren, zonder resultaat. Totdat ik teruggebeld ben door een medewerker van de afdeling Restitutie met de mededeling, dat de stukken waren afgekeurd.”

Ze besloot om contact op te nemen met de verzekeringsmaatschappij om te vragen waarom de kosten niet werden vergoed. Na lang wachten kreeg ze eindelijk antwoord, maar het was niet het antwoord waar ze op gehoopt had. Ze voelde zich wel bedrogen door de verzekeringsmaatschappij, die haar verkeerde informatie had gegeven bij de balie van de polikliniek.

De patiënte heeft geleerd dat het belangrijk is om altijd goed te controleren welke kosten wel en niet worden vergoed door de verzekering, om zo vervelende verrassingen te voorkomen. Ze hoopt dat haar ervaring andere mensen kan helpen om niet in dezelfde situatie terecht te komen.

CS

error: Kopiëren mag niet!