Duizenden stuwdammen in VS in gevaarlijk slechte staat

Het ging vorige week mis bij een dam in Minnesota. Die brak gedeeltelijk door, waardoor een huis werd meegesleurd. Het vestigt de aandacht op een probleem dat eigenlijk al jaren bekend is: duizenden dammen in Amerika zijn in zo’n slechte staat dat ze kunnen bezwijken.

“Er zijn ruim 90.000 dammen in de VS en daarvan vallen er 2500 in de risico-categorie”, aldus Edgar Westerhof, een Nederlandse waterbouwkundige die inmiddels 12 jaar in New York woont, tegenover RTL Nieuws. Hij is directeur klimaatadaptatie in de VS voor advies- en ingenieursbureau Arcadis. “Dat betekent niet gelijk dat ze op het punt van instorten staan, maar wel dat de impact groot kan zijn.”

De discussie over de veiligheid van de dammen in Amerika is weer opgelaaid na het ongeluk met de Rapidan Dam in Minnesota. Die dam is gebouwd in 1910. Na overstromingen in 2019 en 2020 stopte een energiemaatschappij met de lease ervan.

Bij een controle afgelopen mei werd de dam nog goedgekeurd, hoewel er wel werd geconstateerd dat er flink wat schade aan het beton was. Vorige week begaf een deel van die dam het. Dat gebeurde na drie dagen van zware regenval, waardoor het waterpeil in de rivier uitzonderlijk hoog stond. 

error: Kopiëren mag niet!