Brazilië biedt excuses voor fouilleren onder schot van drie zwarte kinderen van diplomaten 

Het Braziliaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is gedwongen excuses aan te bieden aan de ambassades van Canada, Gabon en Burkina Faso nadat de tienerkinderen van drie diplomaten – allemaal zwart – onder schot zijn gefouilleerd door politieagenten, aldus The Guardian.

Het incident kwam aan het licht toen de moeder van een Braziliaanse jongen in de groep een video van een beveiligingscamera online plaatste, wat leidde tot verontwaardiging – maar ook tot erkenning dat dergelijke ervaringen maar al te typisch zijn voor zwarte jongeren in Rio de Janeiro.

De kinderen van de drie diplomaten waren in Rio voor een vijfdaagse vakantie met een blanke Braziliaanse vriend om het einde van het schooljaar te vieren. Ze gaan allemaal naar dezelfde school in Brasília, waar ze wonen. 

Woensdagavond kwamen ze terug van een dagje strand en stonden ze op het punt een gebouw in de rijke wijk Ipanema binnen te gaan toen een patrouillewagen van de militaire politie voorreed.

Twee agenten sprongen eruit, bevalen de jongens om met hun gezicht naar de muur te staan ​​en fouilleerden ze onder schot. Rhaiana Rondon, de moeder van een van de Braziliaanse jongens, zei dat de zwarte tieners door de politieagenten werden uitgekozen tijdens de zoektocht.

error: Kopiëren mag niet!