Uitgaven voor kernwapens stijgen terwijl mondiale spanningen stijgen

De mondiale uitgaven aan kernwapens stegen naar een record van 91,4 miljard dollar in 2023, een stijging van 13% als gevolg van hogere Amerikaanse defensiebudgetten te midden van escalerende geopolitieke spanningen.

Volgens de Internationale Campagne voor de Afschaffing van Kernwapens (ICAN) hebben China, Frankrijk, India, Israël, Noord-Korea, Pakistan, Rusland, Groot-Brittannië en de VS gezamenlijk 91,4 miljard dollar uitgegeven, wat neerkomt op 2.898 dollar per seconde.

De VS alleen al was goed voor 51,5 miljard dollar, wat de gezamenlijke uitgaven van alle andere kernwapenstaten overtrof. De afgelopen vijf jaar zijn de mondiale uitgaven voor kernenergie met 34% gestegen, van 68,2 miljard dollar naar de huidige 91,4 miljard dollar per jaar, met een totaal van 387 miljard dollar in deze periode.

Dit rapport schetst een grimmig en alarmerend beeld van de escalerende wereldbol

error: Kopiëren mag niet!