OW werkt aan duurzame aanpak ontwateringsprobleem Paramaribo

Om de ontwatering van Paramaribo effectief te laten verlopen, wordt gewerkt aan het rehabiliteren van ontwateringsinstrumenten. Als onderdeel hiervan wordt het pompgemaal Drambrandersgracht voorzien van drie nieuwe pompen. Tijdens een veldbezoek 27 mei is minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken (OW) ingegaan op de landelijke ontwateringsaanpak.

Pompgemaal Drambrandersgracht compleet vernieuwd

Volgens de bewindsman is een duurzame aanpak van het jarenlange ontwateringsprobleem in het land van eminent belang. Het pompgemaal Drambrandersgracht wordt in dit kader geheel opgeknapt en zal worden voorzien van waterpompen. “Voor het eerst na 15 jaar worden 3 nieuwe pompgemalen geïnstalleerd met grote vermogens. We baggeren alles uit en de kanalen worden doorgestoken. Het wordt compleet vernieuwd”, aldus minister Nurmohamed.

Dit pompgemaal ontwatert onder andere het gebied rond het Academisch Ziekenhuis Paramaribo en de omgeving van Albergastraat tot Welgelegen. Het werk is gestart in oktober 2023 en loopt tot december 2024.

Nu wordt gewerkt aan de pompgemalen in Paramaribo en Wanica. De rehabilitatiewerkzaamheden zijn gestart in Clevia, en lopen via Leonsberg tot aan de Centrale Markt. “Dit is het eerste pakket van grote en kleine investeringen in werken die jarenlang verwaarloosd waren. Daarom stonden we regelmatig onder water”, merkt de bewindsman op.

Er zijn ongeveer tien pompgemalen geselecteerd voor rehabilitatie in het jaar 2024-2025, waarbij er landelijk nog meer bij komen. Binnenkort wordt er gewerkt aan de rehabilitatie van de waterbouwkundige werken in Saramacca en Coronie. De financiering voor dit project komt primair uit de overheidsbegroting en secundair van Japan, de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB), en de Wereldbank. Dit zijn de grote partners die de hele ontwateringsproblematiek vanaf Nickerie tot Marowijne helpen financieren.

“We zijn met een duurzaam ontwateringsbeleid begonnen om het probleem van vele jaren te minimaliseren. De laatste tijd zijn er hevige regens, dus we moeten investeren in dit beleid”, meldt de OW-minister.

error: Kopiëren mag niet!