Ierland en Noorwegen sluiten zich aan bij Spanje in het ‘historische besluit’ om een Palestijnse staat formeel te erkennen

Spanje, Ierland en Noorwegen hebben dinsdag formeel een Palestijnse staat erkend in wat de Spaanse premier Pedro Sanchez een “historisch besluit” noemde.
Door zich aan te sluiten bij meer dan 140 van de 193 VN-lidstaten die een Palestijnse staat erkennen, zeiden Spanje, Ierland en Noorwegen dat ze probeerden de inspanningen te versnellen om een staakt-het-vuren te bewerkstelligen in de oorlog van Israël met Hamas in Gaza.

Ierland heeft dinsdag officieel een Palestijnse staat erkend nadat de regering de erkenning dinsdagochtend tijdens een kabinetsvergadering had goedgekeurd.

“De regering erkent Palestina als een soevereine en onafhankelijke staat en heeft ingestemd met het aangaan van volledige diplomatieke betrekkingen tussen Dublin en Ramallah”, aldus de verklaring. “Er zal een ambassadeur van Ierland in de staat Palestina worden benoemd, samen met een volledige Ierse ambassade in Ramallah.”

De Ierse premier Simon Harris zei dat deze maatregel erop gericht is de hoop op vrede levend te houden.

Van de 27 EU-leden hebben Zweden, Cyprus, Hongarije, Tsjechië, Polen, Slowakije, Roemenië en Bulgarije al een Palestijnse staat erkend. Malta heeft, net als Slovenië, aangegeven dat het zou kunnen volgen.

Groot-Brittannië en Australië hebben gezegd dat zij erkenning overwegen, maar Frankrijk heeft gezegd dat dit niet het moment is, terwijl Duitsland zich bij Israëls trouwste bondgenoot, de VS, heeft aangesloten door een unilaterale aanpak af te wijzen en erop aan te dringen dat een tweestatenoplossing alleen kan worden bereikt door middel van dialoog.

error: Kopiëren mag niet!