GBB-minister Vorswijk: “Grondconversie verloopt heel goed, heel soepel” 

“De grondconversie loopt heel goed, heel soepel. Het staatsbesluit is voor een jaar, maar we zien dat het werkt, dus we gaan kijken om te verlengen.” Zo stelt minister Dinotha Vorswijk van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB) over het controversiële onderwerp. Grondconversie was een van de verkiezingsbeloften van de VHP, maar er is lange tijd veel tegenwerking geweest van onder andere de ABOP en andere politieke partijen en sociaal-maatschappelijke organisaties. 

De behandeling van de wet Grondconversie leidde ook tot weerstand in de Nationale Assemblee. Nadat dit jarenlang niet van de grond kwam, heeft president Chan Santokhi via zijn presidentiële bevoegdheden bij staatsbesluit grondconversie van grondhuur naar eigendom tot 2500m2 geïnitieerd. Dit is buiten het parlement om gegaan. Santokhi gaf aan dat deskundigen aangegeven hebben, dat hij als president bevoegd is om grond te converteren. De president zal op verzoek gronden converteren naar eigendom. 

Minister Vorswijk, voorgedragen door de ABOP, gaf bij een persconferentie afgelopen week aan dat normale burgers profijt hebben van grondconversie. “Mensen zetten hun grond in eigendom. Het is een positieve stap. Eigendom blijft voor altijd.” 

De bewindsvrouwe gaf verder aan dat het proces van grondconversie simpel is en dat het zowel fysiek als digitaal kan. “Het belangrijkste is; een persceel-ID aanvragen en dan een verzoek indiennen.” 

In de Assemblee is de behandeling van de ontwerpwet nadere wijziging van het Decreet Uitgifte Domeingrond op verschillende momenten vastgelopen. Vooral op de grootte van de grondconversie was steeds flinke kritiek.

De oppositie heeft ook kanttekeningen. Maar, vooral tussen de VHP en ABOP is er onenigheid. Minister Bronto Somohardjo gaf eerder aan dat de VHP en de ABOP/Pl overeenstemming hebben over de grondconversie naar eigendom. Het zou gaan om 10.000 m2 (1 hectare) terreinen die van grondhuur omgezet kunnen worden in eigendom. De behandeling heeft echter vooralsnog niet meer plaats gevonden. 

error: Kopiëren mag niet!