Dick Schoof verrassend de beoogde nieuwe Nederlandse premier

Dick Schoof, topambtenaar op het ministerie van Justitie en Veiligheid, wordt de beoogde premier. Hij werd dinsdagochtend al ontvangen door formateur Richard van Zwol en de leiders van de PVV, VVD. NSC en BBB. 

Zijn naam komt toch als een verrassing, de afgelopen week zoemden veel namen rond voor de functie van premiers, maar de naam Schoof is nooit boven komen drijven.

De 67-jarige Schoof is oud-topman van de geheime dienst AIVD (Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst), Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en oud-directeur van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Ook had hij een belangrijke ambtelijke rol bij de totstandkoming van de Vreemdelingenwet uit 2000, de maatregel waarin de toelating en uitzetting van vreemdelingen zijn geregeld.

Op dit moment is Schoof secretaris-generaal van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Dat is de hoogste ambtenaar van dat ministerie. Hij werkte eerder als topambtenaar op verschillende ministeries.

NSC-leider Pieter Omtzigt noemt Schoof “zeer geschikt” vanwege zijn “brede en zeer relevante” ervaring als topambtenaar. Het voeren van debatten in de Tweede Kamer zal wel “een interessante uitdaging” worden, denkt Omtzigt.

Volgens VVD-leider Dilan Yesilgöz kan het juist een “enorme pre” zijn dat Schoof geen politieke ervaring met de Kamer heeft. “Het is een complexe situatie waarin je vooral moet zorgen dat iedereen op één lijn komt.”

Het was lang wachten op een beoogde minister-president. Eerder trok oud-informateur Ronald Plasterk zich terug als mogelijke kandidaat vanwege vragen over zijn integriteit.

Schoof was ooit lid van de PvdA, maar had in tegenstelling tot Plasterk nooit een actieve rol binnen de partij. Hij heeft zijn lidmaatschap al enkele jaren geleden opgezegd.

Van Zwol stelt nu samen met de partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB een kabinetsploeg samen die het vorige week gepresenteerde hoofdlijnenakkoord moet gaan uitwerken. Onder leiding van Schoof schrijven zij een regeerakkoord.

error: Kopiëren mag niet!