Colombia gevaarlijkste land voor mensenrechtenactivisten

Op 22 mei werd Luis Oswaldo Yule Palco, een leider van een boerenrechtengroep op het platteland van Corinto, Cauca,de 70e mensenrechtenverdediger die dit jaar tot nu toe in Colombia is vermoord.

Enkele dagen eerder meldden Frontline Defenders en HRD Memorial, organisaties die mensenrechtenverdedigers (HRD’s) beschermen en degenen die zijn vermoord eren, dat Colombia in 2023 opnieuw bovenaan de lijst van gevaarlijkste landen voor mensenrechtenverdedigers stond.

Van januari tot december 2023 vonden 142 van de 300 geregistreerde moorden op rechtenverdedigers over de hele wereld plaats in Colombia. Regionaal gezien was Latijns-Amerika de gevaarlijkste plek voor deze mensen, sneller dan oorlogsgebieden als Oekraïne (11) en autoritaire landen als Iran (3). 

Negenenzeventig procent van de moorden op mensenrechtenleiders vond plaats in de regio, waarbij Mexico wereldwijd op de tweede plaats staat met 30 geregistreerde moorden, gevolgd door Brazilië met 24 en Honduras met 19. 

error: Kopiëren mag niet!