Voorzitter Marlon Kaslan blikt tevreden terug op succesvol Nationaal Scholen Schaaktoernooi 2024

“Het toernooi is vlot verlopen en de scholieren waren enthousiast”, aldus de voorzitter van de Schaakbond, Marlon Kaslan. Hij kijkt tevreden terug naar het jaarlijkse Nationale Scholen Schaaktoernooi 2024, dat het afgelopen weekend, 24 tot en met 25 mei, plaatsvond in het Denksportcentrum aan de Leysweg. 

Interesse opwekken schaaksport

Meer dan 100 scholieren, verdeeld over vier onderwijsniveaus, streden twee dagen lang om de titel Schoolschaakkampioen van Suriname 2024. Het belangrijkste doel van dit toernooi is scholieren de kans te bieden om namens hun school deel te nemen aan de schaaksport. Daarnaast wil de Surinaamse Schaakbond (SSB) de interesse voor het schaken opwekken en de saamhorigheid tussen de scholieren en de schoolleiding bevorderen.

Deelname minder

“Het is minder dan vorig jaar,” merkte de voorzitter van de SSB op. Volgens hem kan het lagere aantal deelnemende scholen en leerlingen te wijten zijn aan de pinkstervakantie. Daarnaast zijn sommige kinderen druk bezig met de voorbereidingen voor hun repetitieweek die de week erop plaatsvindt. Verder speelt de overstap van leerlingen naar andere scholen ook een rol, gaf hij aan. Deze leerlingen moeten zich volgens hem nog oriënteren op hun nieuwe omgeving en ontdekken wie daar ook schaakt.

Voorbereidingen

De voorbereidingen voor de scholen schaaktoernooien duurden ongeveer twee weken. “De SSB vindt dit echter te kort en zal volgend jaar de uitnodigingen eerder versturen”, gaf voorzitter Kaslan te kennen. Hij benadrukte dat de behoefte aan de scholen schaaktoernooien zeer groot is, aangezien de meeste jeugdschakers scholieren zijn. Naast de bekende Nationale Jeugdkampioenschappen willen de jongeren ook graag aan andere toernooien deelnemen. Daarom wil de SSB het scholenschaaktoernooi behouden en mogelijk verder ontwikkelen.

Winnaars :

GLO

De eindresultaten van het toernooi zijn als volgt: op het Gewoon Lager Onderwijs (GLO) niveau werd de Shri Govind school kampioen, de Nassy Brouwer school behaalde de tweede plaats als semi-kampioen, en de Kangoeroeschool eindigde als derde, aangeduid als demi-kampioen.

VOJ 

In het Voortgezet Onderwijs Junioren (VOJ) niveau werd het eerste team van de Salvatorschool kampioen, terwijl het eerste team van de Berkenveldschool de tweede plaats behaalde en daarmee semi-kampioen werd. Het tweede team van de Berkenveldschool eindigde als derde, wat hen de titel demi-kampioen opleverde.

VOS 

In het Voortgezet Onderwijs Senioren (VOS) niveau werd het eerste team van de Scholengemeenschap Kwatta kampioen, terwijl het derde team van dezelfde school de tweede plaats behaalde en daarmee semi-kampioen werd. Het eerste team van VWO 4 eindigde op de derde plaats en kreeg de titel demi-kampioen.

HO

In het Hoger Onderwijs werd het eerste team van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) gekroond tot kampioen. Het FHR Institute for Higher Education verdiende de titel van semi-kampioen, terwijl het tweede team van de Anton de Kom Universiteit de derde plaats behaalde en daarmee demi-kampioen werd.

Aankomende toernooien

De voorzitter van de Surinaamse Schaakbond wees erop dat het volgende evenement op de agenda het grootste toernooi voor jongeren betreft, namelijk de Nationale Jeugdkampioenschappen. Dit evenement begint op vrijdag 31 mei en loopt tot zaterdag 15 juni.

SD

error: Kopiëren mag niet!