President Santokhi: “Binnenkort mobiele app voor snelle uittreksels en verklaringen”

“Ik zie dagelijks mensen in de rij staan bij het Centraal Bureau voor Burgerzaken, voor een uittreksel. Burgers die te maken hebben met ambtenaren die met hun eigen tijd werken. Voor een simpele verklaring zijn burgers uren kwijt. Wel, er komt verandering hierin. Binnen enkele weken komt er een mobiele applicatie om uittreksels en nationaliteitsverklaring te verkrijgen”, aldus president tevens VHP-voorzitter Chan Santokhi, zaterdag bij een massameeting van de VHP.

Hij gaf aan opdracht te hebben gegeven aan E-gov, de digitale afdeling van de overheid, om een applicatie te ontwikkelen. 

Binnen enkele weken moet dit zo ver zijn volgens Santokhi. Er wordt een applicatie ontwikkeld waarmee uittreksels verkregen kunnen worden via mobiele telefoons. Volgens Santokhi is dit dienstverlenend voor de samenleving, iets waarvoor de VHP staat. Bij het hoofdkantoor van het Centraal Bureau voor Burgerzaken aan de mr. Jagernath Lachmonstraat komen dagelijks honderden burgers voor allerlei aanvragen en diensten. Na een lange periode van onderbreking is inmiddels sinds eind vorig jaar materiaal binnen voor het vervaardigen van E-Id’s. Hierbij was een lange vertraging. 

Volgens Nasier Eskak, directeur Binnenlandse Zaken, wordt in rap tempo de achterstand ingelopen. Er is veel te doen geweest rond ID-kaarten. Het parlement heeft in 2022  de ID-kaarten wet 2018 gewijzigd. De wijziging hield in, dat de oude ID-kaarten geldig zijn tot en met eind 2023, in plaats van maart 2022.

In het parlement werd aangegeven dat Het Servische bedrijf Vlatacom, dat materiaal levert voor de E-ID verklaard heeft, dat er een stagnatie is in de aanlevering van de chips door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. 

error: Kopiëren mag niet!