Directrice Van Daal van Huize Ashiana onaangenaam verrast door actie personeel 

“Ik wacht al maanden op subsidie van Sociale Zaken”

Directrice Brenda van Daal van Huize Ashiana was toch wel onaangenaam verrast toen bleek dat het personeel in actie was gegaan. De medewerk(st)ers klagen over diverse issues die volgens hun spelen binnen het tehuis, onder andere over het voedsel voor de bewoners en over structureel personeelstekort. Het personeel ging afgelopen week zelfs over tot het sluiten en dichthouden van de toegangspoort van het bejaardentehuis, ook voor Van Daal bleef de poort gesloten.

“Ik wist niets van de actie van de werknemers. Ook was er niets te merken, omdat de communicatie met het personeel tot dat moment vrijwel goed was. Vanuit mijn verantwoordelijkheid reageer ik, zodat de samenleving de juiste informatie krijgt en ook begrip toont”, aldus Van Daal in gesprek met Dagblad Suriname. 

“Ik wil niemand de schuld geven, maar ik wil wel dat er eerlijke informatie naar buiten komt. Zoals in een eerder bericht had ik aangegeven dat volgens de statuten er tweemaal per jaar een subsidieaanvraag gedaan moet worden. In februari 2024 hebben wij onze aanvraag netjes ingediend bij het ministerie van Sociale Zaken. Echter beschik ik tot vandaag nog niet over het benodigde bedrag om hele dringende zaken te doen in Ashiana.  U moet nagaan dat  de dagen verstrijken, want als die goedkeuring vanuit Sociale Zaken eruit is, dan gaan de stukken naar de Centrale Bank. Wat ik erbij wil vermelden is, dat wij nooit het volledige  bedrag krijgen dat is begroot voor het half jaar. Er wordt steevast ingekort op onze behoefte.  Dat zorgt steeds weer voor een achterstand in onderhoud en behoeftebevrediging van het tehuis We zijn al drie maanden verder en over een maand, in juni, dan zijn wij zes maanden verder en nog steeds geen subsidie van Sociale Zaken. Waarmee zijn wij bezig? Ik raak zo moe en gedemotiveerd, omdat ik alles in het werk stel om zaken goed te laten verlopen.”

“Schulden worden groter en kunnen niet afgelost worden”

“We zijn afhankelijk van donateurs, maar hoe lang nog? Ik wil geen negativiteit, maar vertel de waarheid. Schulden worden groter en kunnen niet afgelost worden. Als wij de gelden krijgen, gaan wij sowieso eerst de schulden betalen. Hoeveel rest dan nog?”

Personeel

Van Daal zegt met betrekking tot personeel, dat zij vanaf haar eerste week van aantreden in 2021 regelmatig brieven heeft gestuurd naar het bestuur om te bewerkstelligen dat het personeel wordt aangevuld. “Tot nu toe geen enkele actie. In Ashiana is gespecialiseerd personeel nodig voor de zorg van de seniore mens. Bijvoorbeeld, verpleegkundigen volgen dezelfde opleidingen, maar als ze te werk gesteld worden bij ons, dan is hun salaris veel lager dan iemand die een collega die werkt in een ziekenhuis.”

Overleg vandaag, maandag 27 mei, actie is opgeschort

Minister Ines Pané van Sociale Zaken en Volkshuisvesting  is gekomen voor het aanhoren van de wederzijdse groepen. Ook de voorzitter van de vakbond bij het tehuis was er. Ze zegt dat alles in kannen en kruiken is, maar zal vandaag, maandag 27 mei, een  vergadering beleggen samen met de directrice van Huize Ashiana en de vicepresident. Alle punten zullen besproken worden, zoals het tekort aan personeel en het uitblijven van de eerste subsidie. De actie is nu opgeschort.

Tot slot zegt directrice Van Daal: “Er is wel gewerkt aan de herwaardering, maar natuurlijk kan het beter. Er is nog veel meer, maar nu is het prioriteit om rust te brengen. Dit is mijn verhaal, zodat de samenleving ook weet wat zich binnen het tehuis afspeelt, en met liefde voor dit werk zal ik altijd het goede eruit halen. Eerlijk en oprecht.” 

CS

error: Kopiëren mag niet!