Strategiewijziging: Argentinië kiest voor Deense F-16’s

Argentinië is van plan om van China af te zien en in plaats daarvan F-16 straaljagers uit Denemarken aan te schaffen onder leiding van president Javier Milei, in wat wordt gezien als een opmerkelijke verschuiving in militaire aanschafstrategieën. Het ministerie van Defensie kondigde aan dat de details over de aankoop, die wellicht 24 vliegtuigen omvat, eind april 2024 bekendgemaakt zullen worden. Deze draai volgt op de Amerikaanse goedkeuring in oktober 2023 voor de aankoop van 38 Deense F-16’s, inclusief een pakket met wapens, training, en reserveonderdelen. Met de aanschaf van Amerikaans gemaakte straaljagers, die reeds door regionale partners zoals Chili, Brazilië en Colombia worden gebruikt, herpositioneert Argentinië zich in het geopolitieke en defensieve landschap van Zuid-Amerika.
Argentinië heeft onlangs ook de bouw van twee door China gefinancierde grote dammen stopgezet, waardoor er zorgen ontstonden over toekomstige Chinese investeringen.

error: Kopiëren mag niet!