SPBA: Slechts 16.845 hectare ingezaaid dit seizoen

Volgens de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA) is dit seizoen slechts 16.845 hectare padie ingezaaid. Dit lage inzaaicijfer heeft voornamelijk te maken gehad met het probleem van watertekorten tijdens de afgelopen inzaai, waardoor er niet optimaal kon worden ingezaaid. 

Niet lang geleden had minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij gezegd, dat dit seizoen ruim 30.000 hectare zou worden ingezaaid. Die cijfers baseerde de minister op de aantallen hectares die reeds een grondbewerking hadden ondergaan. De droge weersomstandigheden hebben ertoe bijgedragen dat de landbouwgronden vlot bewerkt konden worden. 

De padiearealen konden echter niet optimaal ingezaaid worden vanwege voornamelijk het probleem van een tekort aan irrigatiewater. 

SPBA-voorzitter Harinandan Oemraw zegt dat volgens de tellingen in het veld zijn organisatie gekomen is op een inzaai van 16.845 hectare. Onder normale omstandigheden moet bij elke oogst rekening worden gehouden met ongeveer 7.000 hectare aan padie ten behoeve van de volgende inzaai. Uitgaande hiervan betekent het, dat van de huidige padieoogst iets meer dan 9.000 hectare aan padie over zal blijven voor export en voor de lokale markt. 

De lokale consumptiebehoefte bedraagt tussen 13.000 en 14.000 hectare. Volgens deze cijfers zal er dus voor de lokale markt een tekort zijn van ongeveer 5.000 hectare padie. Mogelijk zullen deze tekorten opgevangen kunnen worden met nog oude voorraden. Ook kan er gekozen worden om zaaidaad te importeren, waardoor er meer padie beschikbaar blijft voor verwerking tot rijst. 

De prijs van witte rijst op de lokale markt ligt hoger dan de wereldmarktprijs. Witte rijst, af van pellerij kost circa USD 833 per ton. De wereldmarktprijs ligt tussen de USD 640 en USD 650 per ton. Dus witte rijst op de lokale markt kost rond de USD 200 duurder per ton. Gedeeld door 1.000 kilogram komt dat neer op USD 0,20 per kilogram. Omgerekend tegen een USD-koers van SRD 36, betekent dat, dat de Surinaamse consument SRD 7,20 meer betaalt voor 1 kilogram rijst dan op de wereldmarkt.      

SS

error: Kopiëren mag niet!