Expositie in NAS: ‘Uit de schaduw van het diorama: Plantage Kerkshoven’

Afgelopen maandag is in het gebouw van het Nationaal Archief Suriname (NAS) de expositie ‘Uit de  schaduw van het diorama: Plantage Kerkshoven’ geopend. De opening werd bijgewoond door onder andere de ambassadeurs van Nederland en de Verenigde Staten respectievelijk Walther Oostelbos en Robert Faucher en namens de minister van Binnenlandse Zaken, onderdirecteur Administratieve Diensten Juanito Eijk. 

De expositie is het resultaat van een samenwerking tussen het NAS en het Valkhof Museum in Nijmegen, Nederland, en het Museum Bakkie in Commewijne. De expositie vertelt het verhaal van het harde zwoegen van de tot slaafgemaakten op de plantage Kerkshoven in de 18e eeuw.

In haar toespraak gaf de Nationale Archivaris van Suriname, tevens directrice van het NAS, Rita Tjien Fooh, aan dat in eerste instantie er getwijfeld werd om deze tentoonstelling te organiseren, omdat dan weer eens de glorietijden van een plantage zouden worden belicht. Ze vroeg zich hard op af of dit wel binnen het beleid past van het NAS. Daarom is ook gekozen om het verhaal van de tot slaafgemaakten, die met bloed, zweet en tranen de plantage hebben opgebouwd te vertellen. 

De directeur van het Valkhof Museum Hedwich Saam was zeer vereerd te mogen participeren in de totstandkoming van deze expo. Directeur Bas Spek van het Bakki Museum, een van initiatiefnemers, was ook zeer verheugd dat een stukje geschiedenis van Commewijne middels deze expo aan het grote publiek kan worden getoond.

Bij deze expo staat een replica van de diorama, een kijkkast, van de Surinaamse kunstenaar Gerrit Schouten centraal die hij in 1823 heeft gemaakt van plantage Kerkshoven en was opgeborgen in het Valkhof Museum. Het geeft een 3D tafereel weer van de plantage aan de Warrapakreek in Commewijne.

De diorama kwam Bas Spek en partner Marsha Mormon, wiens voorouders op plantage Kerkshoven als tot slaafgemaakten hebben gewerkt, op het spoor. Na de tentoonstelling, die tot 4 april te bezichtigen is, zal de replica een permanente plaats krijgen in het Bakkie Museum.

CS

error: Kopiëren mag niet!