“Politiek heeft ons mooi land kapot gemaakt”

De huidige economische situatie in Suriname laat veel te wensen over. Armoede wordt iedere dag meer en meer zichtbaar in het land. De overheid heeft wel verzachtende maatregelen ingevoerd zoals de koopkrachtverhoging, maar als de prijzen van producten en zelfs basisgoederen in de winkels maar stijgen en ook de tarieven van de diverse nutsvoorzieningen, dan is die koopkrachtversterking snel verdampt in de portemonnee van de doorsnee burger.

Hoe staat het met de bewoners en winkeliers in het binnenland? De winkeliers moeten dubbel de prijzen verhogen, omdat de leveranciers door de verhoogde benzine- en transportkosten al hun prijzen veranderen. 

De redactie van Dagblad Suriname heeft gesprekken gevoerd over de huidige situatie met een gepensioneerde man, een werkende moeder die op een afdeling van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur werkt en met een leerling die op VOJ-school zit. 

De epensioneerde man, opa en overgrootopa Dalimin praat met een zucht: “Met mijn kleine pensioen en AOV kan ik niet rondkomen. Mijn vrouw krijgt alleen een AOV, terwijl ze jaren gewerkt heeft bij een bedrijf en altijd pensioen heeft gestort. We hebben het ook moeilijk, maar bidden elke dag en geloven dat God ons de kracht geeft en voorziet. Wij hebben ook kinderen, maar willen ze niet tot last zijn. Toch zijn we dankbaar met ze want ik elke hoedanigheid staan ze ons bij.” 

Op de vraag wat hij van de komende verkiezingen in 2025 vindt antwoordt Dalimin: “Politiek heeft ons mooi land kapot gemaakt. Niet alleen deze regering, we gaan heel ver in het verleden. Zodra ze een positie krijgen, kijken ze niet meer om naar ons. Onze stemmen zijn verloren.”

Moeder Regina S. van twee kinderen zegt: “ Het onderwijs is helemaal in verval. Hoewel ik op een afdeling werk van het ministerie van Onderwijs zie ik geen vooruitgang. Sinds Covid is het beleid niet meer om erover te praten. Er was doorstroming doorgevoerd en uiteindelijk met een andere minister weer stopgezet. Het is makkelijk te oordelen en te praten, maar wat als de persoon op die echte stoel zit als minister? Uit onderzoek is gebleken dat de jongeren achteruit zijn gegaan. Ze zijn luier geworden en alles is nu het internet. Hoe staat het met de leerkrachten? Hoe gaan wij met deze huidige situatie de verkiezingen in? Ergens is er hoop maar de leiders zullen zich moeten bewijzen.”

De VOJ-leerlinge zegt, van zijn moeder gehoord te hebben dat drie van haar vriendinnen naar het buitenland zijn vertrokken. “Ze maken het goed. Ze hebben hun struggles, maar ze kunnen die US dollars sparen. Ik wil ook weg om deze redenen. Maar, de situatie laat het niet toe. Mijn ouders hebben beide een baan, maar voor mij zie ik geen toekomst in Suriname. Ik zal mijn best doen en ik hoop dat het wel beter wordt met Suriname”, zegt Marion T., leerlinge van een VOJ-school en dertien jaar jong.

CS

error: Kopiëren mag niet!