Minister Ramdin weerspreekt berichten: “Er zijn geen Surinaamse militairen in Haïti” 

“Er zijn geen Surinaamse militairen in Haïti”, aldus minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), in reactie op berichten op social media die het tegendeel beweren. “Al dat soort berichten zijn tendentieus en triest en het is betreurenswaardig dat men dit soort berichten de ether in gooit.”

Hij laat wel doorschemeren dat het overleg omtrent het sturen van een multilaterale veiligheidsmissie naar Haïti onder leiding van Kenia, nog gaande is. 

Suriname heeft de intentie een kleine groep militairen en functionarissen beschikbaar te stellen. Maar dit kan pas nadat goed is be- en afgesproken welke rol de militairen zouden moeten vervullen. “Dat traject moet nog bewandeld worden, en de mensen moeten ook nog getraind worden”, aldus minister Ramdin. 

“In Haïti heerst er een groot volksoproer nadat ontevreden bendes aanvallen uitvoerden op verschillende belangrijke instanties. Criminele organisaties voeren in Haïti de boventoon met verregaande gevolgen waardoor het haast onmogelijk is voor de Haïtiaanse regering orde en rust te handhaven.”

Minister Ramdin zegt verder dat komende zaterdag er weer een overleg zal zijn op het niveau van regeringsleiders, waaraan president Chandrikapersad Santokhi ook deel zal nemen.  “Wij zijn solidair met het Haïtiaanse volk dat al onder moeilijke omstandigheden leefde en het nu nog zwaarder heeft.”

error: Kopiëren mag niet!