Hof van Justitie: 20 jaar gevangenisstraf oud-president Bouterse blijft overeind staan

Oud-president Desi Bouterse moet zijn gevangenisstraf van twintig jaar uitzitten. Het Hof van Justitie heeft woensdagochtend 20 maart besloten om het vonnis of de uitvoering daarvan niet te schorsen.

Bouterse kreeg de straf op 20 december 2023 in hoger beroep opgelegd voor zijn leidende rol bij de Decembermoorden van 1982 op vijftien tegenstanders van zijn toenmalige militaire bewind. Ook de straffen van vier medeveroordeelden blijven staan, bepaalde het Hof. De advocaten zijn niet-ontvankelijk verklaard.

Na het eindoordeel deed een advocatenteam in januari het verzoek om de vonnissen of de uitvoering daarvan te schorsen. Zij vinden dat de rechtsgang niet correct is verlopen. Nu het Hof dit verzoek heeft verworpen, zijn voor de voortvluchtige Bouterse en zijn vier medeveroordeelden de juridische mogelijkheden om hun straf te ontlopen op.

error: Kopiëren mag niet!