Guyanese delegatie in Suriname in verband met brug Corantijnrivier

Nog steeds veel onduidelijkheden rond bouw brug

Een Guyanese delegatie is dinsdag 19 maart op het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) ontvangen in verband met de voorbereidingen voor de brug over de Corantijnrivier. De delegatie bestaat uit de directeur van Buitenlandse Zaken en de ministers van Financiën en van Openbare Werken van Guyana. Er is een analyse gemaakt van al hetgeen tot nu toe is gebeurd met betrekking tot de voorbereidingen voor de brug, zo bericht de Communicatie Dienst Suriname, CDS.

Zo hebben beide ministers van Openbare Werken in november vorig jaar hun technische evaluaties naast elkaar gelegd en is op grond daarvan een gezamenlijke evaluatie gemaakt met conclusies die eensluidend zijn. Welke conclusies dat zijn wordt echter niet door de CDS bericht.

Ook zijn er aanbestedingen gehouden, waarvan de uitslagen bekend zijn gemaakt. 

“We hebben net een gezamenlijke verklaring uitgegeven om met alle zes ministers – van Suriname en Guyana- een aantal aanbevelingen op te stellen welke door de staatshoofden van beide landen moeten worden beoordeeld”, meldt BIBIS-minister Albert Ramdin. Indien deze goed worden bevonden zullen er besluiten worden genomen door de beide presidenten omtrent de voortgang, en met welk bedrijf men in zee zal gaan.  

Volgens minister Ramdin zullen de aanbevelingen nog komend weekend gedaan worden. 

President Santokhi zal met een kleine delegatie gedurende het komende weekend een werkbezoek van twee dagen brengen aan Guyana. Daar zal gesproken worden met een soortgelijke delegatie van Guyanese zijde onder leiding van president Irfan Ali. “Wij hopen dat we na dit weekend precies weten welke keuzes de regeringen gemaakt hebben en op basis daarvan gaat dan een vervolgtraject ingezet worden over onderhandelingen met specifieke bedrijven alsook onderhandelingen met betrekking tot management, beheer en financiering van de brug.”

Uit het CDS-bericht kan de conclusie worden getrokken dat de uiteindelijke bouw van de brug nog verre toekomstmuziek blijkt. Allerlei zaken moeten nog uit bediscussieerd, besproken en overlegd worden. Het is een langdurig, stroperig proces dat nog verre van uitgekristalliseerd is tussen beide landen. Nog steeds vragen burgers zich af hoe het zit met de financiering van de brug en ook met juridische zaken rond de bouw van de brug over een rivier die Surinaams grondgebied is.

error: Kopiëren mag niet!