Suriname ziet stijging in sterfte door kanker: Nieuwe diagnosemethode hoopvol

Kanker is uitgegroeid tot de tweede meest voorkomende doodsoorzaak in Suriname, zo maakte het ministerie van Volksgezondheid bekend. De afgelopen jaren is er een alarmerende stijging in het aantal sterfgevallen door deze ziekte waargenomen, waarmee de noodzaak voor effectievere diagnose- en behandelmethoden meer dan ooit aanwezig is.

Onder vrouwen zijn borstkanker, baarmoederhalskanker en darmkanker de meest gediagnosticeerde vormen, terwijl mannen voornamelijk te maken krijgen met prostaatkanker, longkanker, darmkanker en kanker in het hoofd-halsgebied. Deze statistieken brengen een urgente behoefte aan verbeterde gezondheidsstrategieën en -diensten naar voren om het stijgend aantal kankerpatiënten in Suriname te ondersteunen.

In licht van deze sombere cijfers biedt recente ontwikkeling in wetenschappelijk onderzoek mogelijk een nieuwe hoop. Wetenschappers verbonden aan Cancer Research UK in Glasgow hebben een baanbrekende, niet-invasieve diagnostische methode voor darmkanker ontwikkeld. Deze methode, die gebruikmaakt van positronemissietomografie (PET), kan de noodzaak van risicovolle biopsieën aanzienlijk verminderen en biedt een gedetailleerder beeld van de kanker zonder chirurgische ingreep.

Dr. David Lewis, die het onderzoek leidde, benadrukt het potentieel van PET-beeldvorming voor de verbetering van de diagnose, monitoring en behandeling van darmkanker door een meer gepersonaliseerde benadering. De technologie kan niet alleen het hele kankerlandschap in beeld brengen maar ook de effectiviteit van behandelingen tijdens het proces bewaken, wat een belangrijke stap is richting precisiegeneeskunde in de oncologie.

Dit baanbrekende onderzoek kan een keerpunt betekenen voor de diagnose en behandeling van kankerpatiënten wereldwijd. Het opent nieuwe deuren naar hoop voor patiënten die met deze verwoestende ziekte te kampen hebben.

error: Kopiëren mag niet!