Liefde overwint racisme en tegenspoed

Toen RAF-vlieger Prins Albert Jacob, geboren op Trinidad, voor een onschuldige picknick ging met een plaatselijk meisje, had hij nooit kunnen vermoeden dat hij zou worden aangegeven vanwege zijn huidskleur. ‘Prins’ Albert, beter bekend als Jake, was een jonge vlieger die naar Warrington, Engeland, werd overgebracht om als uitrustingsassistent te werken.

Hij behoorde tot degenen die in 1940 door de Royal Air Force uit de Britse koloniën werden gerekruteerd om te helpen bij de oorlogsinspanningen. Daarna bleef hij om te helpen bij de wederopbouw van het naoorlogse Groot-Brittannië.

Het was in Warrington waar Jake zijn toekomstige vrouw Mary ontmoette, een plaatselijke typiste. “Het was net een feestdag en [we] besloten een feestje te houden in het veld, en iemand zag Mary en ging rechtstreeks naar haar vader”, vertelde Jake in het huis van het echtpaar in Knowle, aldus de website Birminghave Live op 1 november 2022.

In 1945 werd de aanblik van een groep zwarte mannen met blanke vrouwen als schokkend beschouwd, en Mary kreeg van haar vader een verbod om Jake te zien. Interraciale paren kregen vaak te maken met tegenstand; pas in 1967 werden interraciale huwelijken volledig legaal in de Verenigde Staten.

En voor Jake en Mary was de tegenstand van haar familie te veel en gingen ze uit elkaar. Ze bleven echter via brieven contact houden en werden twee jaar later herenigd.

Jake herinnerde zich de reactie van Mary’s vader en zei: “Oh god, hij werd gek en bedreigde haar. Hij vertelde het haar onmiddellijk eerlijk, weet je. Haar moeder was zonder enige twijfel een engel, ze had een hart van goud, ze was heel vriendelijk, en in eerste instantie wilde het allemaal niet lukken.”

Jake, 23, en Mary, 18, trouwden op 27 april 1948 in het Oldbury Register Office, alleen zonder familie. “Niemand was aanwezig op de bruiloft, de enige mensen die aanwezig waren waren een paar vrienden met wie ik samenwerkte in Oldbury in de Black Country. The Black Country is fantastisch, het was een ander land, mensen nemen je in het weekend mee naar huis”, herinnerde Jake zich.

Het echtpaar leed de eerste paar jaar van hun huwelijk, vervreemd van Mary’s familie en de samenleving omdat ze interraciaal waren, en omdat ze moeite hadden om huisvesting te krijgen en zelfs toegang te krijgen tot restaurants. Ze vestigden zich eerst in Birmingham, waar ze dagelijks te maken kregen met raciale vooroordelen.

Het echtpaar heeft een enorme impact gehad op de gemeenschap. Mary werkte als lerares op een middelbare school in Birmingham en was tegen de tijd dat ze met pensioen ging plaatsvervangend hoofd geworden.

Nadat hij in fabrieken in Birmingham had gewerkt, werd Jake de manager van een Post Office

error: Kopiëren mag niet!