India: Organisaties slaan alarm over illegale haaienhandel

Uit een nieuwe analyse van de organisaties TRAFFIC en WWF-India blijkt, dat tussen januari 2010 en december 2022 bijna 16.000 kilogram haaienvinnen in beslag is genomen. Ze vormden het meest voorkomende in beslag genomen product gerapporteerd bij meer dan 80% van de inbeslagnames.

Er werden ook aanzienlijke hoeveelheden haaienkraakbeen en -tanden in beslag genomen. “Netted in illegal wildlife trade: Sharks of India”, een nieuwe factsheet dat deze week is uitgegeven (zie onderaan), heeft tot doel alarm te slaan over de illegale haaienhandel in India en de aanhoudende bedreigingen en zorgen over het behoud onder de aandacht te brengen.

Tamil Nadu was verantwoordelijk voor bijna 65% van de gevallen van haaienvangst, gevolgd door andere staten zoals Karnataka, Gujarat, Kerala en Maharashtra. De in beslag genomen producten waren bestemd voor Singapore, Hongkong, Sri Lanka en het vasteland van China.

Er is ook vraag naar andere haaienproducten, zij het in mindere mate. Haaienvlees wordt geconsumeerd als voedsel, huid als leer, leverolie (squaleen) als smeermiddel, in cosmetica en als bron van vitamine A, kraakbeen voor de extractie van chondroïtinesulfaat. bij de bereiding van medicijnen en kaken en tanden voor het maken van curiosa,

Van de 160 haaiensoorten die in India worden gerapporteerd, hebben slechts 26 haaien en roggen de hoogste beschermingsstatus.

error: Kopiëren mag niet!