India en China sparren over Modi’s bezoek aan de staat Himalaya

India heeft de bezwaren van China tegen een recent bezoek van premier Narendra Modi aan de noordoostelijke staat Arunachal Pradesh, dat volgens Beijing zijn grondgebied is, afgewezen.

De ruzie is de laatste in een vier jaar durende militaire impasse tussen de twee landen, die geen tekenen van versoepeling vertoont. Randhir Jaiswal, Woordvoerder van het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken zei, dat Chinese bezwaren “de realiteit niet veranderen dat Arunachal Pradesh een integraal onderdeel van India was en altijd zal blijven.”

Modi bezocht zaterdag de staat Himalaya om een tweebaanstunnel in te huldigen, gebouwd op een hoogte van 4.000 meter. Het zal het hele jaar door zorgen voor een transportverbinding met de afgelegen regio en de verplaatsing van soldaten en militair materieel naar de grensstaat vergemakkelijken, waar beide landen troepen hebben verzameld.

Woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Wang Wenbin, vertelde maandag aan verslaggevers dat Beijing het bezoek van de Indiase leider aan Arunachal Pradesh, dat het Zangnan noemt, “sterk betreurt en zich krachtig verzet”, en dat “India niet het recht heeft om het gebied rond Zangnan in China willekeurig te ontwikkelen.”

error: Kopiëren mag niet!