Puma verliest patentgeschil over sneaker vanwege post Rihanna op social media

Een tien jaar oude Instagram-post van muziek-, make-up- en modemagnaat Rihanna heeft Puma een patent op een van zijn sneakerstijlen gekost. Een EU-rechtbank oordeelde vorige week tegen het Duitse sportkledingmerk in een patentgeschil en zei dat de registratie van een sneakerontwerp uit 2016 ongeldig was, omdat Rihanna de schoen ruim twaalf maanden eerder op sociale media had gedragen.

Door de eerdere openbaarmaking van het schoenontwerp op het publieke platform kon het Nederlandse schoenenbedrijf Handelsmaatschappij J. van Hilst (HJVH) de registratie van Puma bij het European Union Intellectual Property Office (EUIPO) in 2022 ongedaan maken. HJVH voerde aan dat, omdat Rihanna foto’s plaatste dat ze zelf de sneaker droeg meer dan een jaar voordat Puma het patent registreerde, zou het nietig moeten worden verklaard.

Ter ondersteuning van zijn betoog heeft het Nederlandse bedrijf afbeeldingen ingediend die afkomstig waren van Rihanna’s Instagram-account uit december 2014, wat samenviel met de aanstelling van de artieste als creatief directrice van Puma.

Op de foto’s draagt Rihanna de Puma-sneakers, die een wit bovenwerk en een zwarte zool hadden. De beelden werden opnieuw verspreid door internet nieuwskanalen over de hele wereld.

error: Kopiëren mag niet!